Martin Kellerman tilldelades 2009 års Bernspris

“För att med fabelns värld som utgångspunkt och serien som uttrycksform ha lämnat en lika träffsäker och välformulerad, som smärtsam och rättfram, samtidskommentar i hunden Rockys krumsprång och tillkorta- kommanden. Skildringen av Stockholm och dess invånare, kvällen före och dagen efter, blir trots alla djur till en djupt mänsklig och rörande skildring av stockholmarnas livsvillkor några år kring sekelskiftet.”

Priset lämnades över tisdagen den 19 maj kl. 17.00 på Berns.

Bernspriset delas ut varje år till en författare, journalist eller fotograf som
“lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former.”
Priset instiftades 1963 i samband med Berns salongers 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Pristagaren utses av Svenska PEN:s styrelse.

Martin Kellerman är född 1973 och har tecknat serier sedan tonåren. Han slog igenom stort med den otroligt framgångsrika dagspresserien Rocky, som han började rita 1998 när han just fått sparken som skämttecknare på en herrtidning, blivit dumpad av sin flickvän och vräkts från ännu en andrahandslägenhet.