Manifestation för Oleg Sentsov 1 juni kl 18

Svenska PEN ansluter till en världsomspännande manifestation för Olev Sentsov 1 juni kl 18 på Sergels torg i Stockholm. Välkomna att delta!

Oleg Sentsov, som är mest känd för sin film Gamer (2011), är en filmskapare och skribent från Ukraina. Han Oleg Sentsov har med fredliga medel kraftfullt protesterat mot Rysslands annektering av Krim. Den 10 maj 2014 greps han i sin lägenhet i Krim av ryska säkerhetstjänsten. Han fördes till Ryssland och utsattes för mycket brutala förhör i häktet; han misshandlades, kvävdes och hotades med sexuella övergrepp. Efter drygt ett år i häkte ställdes han inför rätta, anklagad för planering av terroristbrott. Åklagarens huvudvittne drog tillbaka sitt vittnesmål och sa att det hade framtvingats under tortyr. Trots mycket vaga anklagelser och avsaknad av bevis dömde en militärdomstol Oleg Sentsov till 20 års fängelse. 

PEN anser att skälet till att Oleg Sentsov dömts till fängelse har politisk grund, baserat på hans öppna kritik av Rysslands agerande.

Den 14 maj inledde Oleg Sentsov en hungerstrejk, i protest mot att 64 namngivna ukrainier sitter fängslade i Ryssland av politiska skäl.

Svenska PEN har i brev till ryska myndigheter krävt att Oleg Sentsov omedelbart och villkorslöst släpps fri.

Läs artikel i Expressen om Oleg Sentsov skriven av Dmitri Plax, medlem i Fängslade författares kommitté.

https://www.expressen.se/kultur/ide/han-hotar-putin-med-att-hungra-till-dods/