Ramón Esono Ebalé har kunnat lämna Ekvatorialguinea som en fri man

Efter sex månader i fängelse och tre månaders reseförbud kunde den välkände konstnären och serietecknaren, Ramón Esono Ebalé, lämna landet den 28 maj.  

Ramón Esono Ebalé var ett av de fall som Svenska PEN lyfte i samband med Fängslade författares dag den 15 november 2017. Han reste till Ekvatorialguinea för att förnya sitt pass, men greps den 16 september och åtalades tre månader senare för sedelförfalskning. Det framstod dock under rättegången att det inte fanns någon grund för anklagelserna, utan att de hade ett politiskt motiv. Åklagarens enda vittne hävdade att hans chef hade tvingat honom att vittna mot Ebalé. Den 27 februari lade domaren ner åtalet och Ramón Esono Ebalé frigavs, men hindrades från att lämna landet på grund av att han inte fått sitt pass förnyat. När han äntligen fick sitt pass den 25 maj lämnade han Ekvatorialguinea några dagar senare.

Många organisationer har, tillsammans med PEN,  engagerat sig i Ramón Esono Ebalés fall och det är glädjande att kampanjen för att få honom fri till slut lyckades.