Svenska PEN protesterar mot gripandet av den egyptiske poeten El-Behairy

Tillsammans med PEN International och PEN i Danmark, Finland och Norge har Svenska PEN gjort ett gemensamt uttalande i protest mot att den egyptiske poeten Galal El-Behairy ställts inför militärdomstol, anklagad för bland annat blasfemi, förolämpning av militären och förakt för religionen. Han greps den 3 mars och då han förhördes av åklagaren vid säkerhetstjänsten en vecka senare syntes spår av tortyr och misshandel.

Anklagelserna mot El-Bahairy kom som en direkt följd av att sångaren Ramy Essam släppte en ny musikvideo "Balah" med en sångtext av El-Bahairy. PEN anser att anklagelserna mot honom är grundlösa och att han. som poet, enbart använt sin grundläggande rätt till yttrandefrihet. Vi kräver att han omedelbart släpps fri och att anklagelserna mot honom dras tillbaka.