Hungerstrejkande Oleg Sentsovs tillstånd kritiskt

Den ukrainske filmaren och författaren, Oleg Sentsov, greps av rysk säkerhetstjänst i Ukraina 2014 och fördes i hemlighet till Ryssland. Den 25 augusti 2015, dömdes han, i en hårt kritiserad rättegång, till 20 års fängelse för påstådd terrorism. Anklagelserna mot honom var ogrundade och tydligt politiskt kopplade till hans kritik mot Rysslands annektering av Krim. PEN har, ända sedan han greps 2014, drivit en kampanj med krav på att han ska friges.

Den 14 maj i år inledde Oleg Sentsov en hungerstrejk med krav på frigivning av alla ukrainska fångar som fängslats i Ryssland av politiska skäl. Hungerstrejken har snart pågått i tre månader och enligt Oleg Sentsovs advokat som nyligen besökte honom fånglägret i nordöstra Sibirien är nu tillståndet kritiskt för Oleg Sentsov. Han har gått ner 30 kg, lider av allvarlig blodbrist, njurproblem och hjärtsvikt.

Fredagen den 10 augusti uppvaktar Svenska PEN tillsammans med Amnesty International den ryska ambassaden i Stockholm, för att överlämna ett brev till president Putin med krav på att Oleg Sentsov omedelbart friges. Brevet finner ni här nedan.

Brev om Oleg Sentsov.jpg
 

PEN publicerade tre noveller av Oleg Sentsov tidigare i sommar, länkar till dessa hittar ni här