Elnaz Baghlanian ny chefredaktör för Svenska PEN:s webbmagasin Dissidentbloggen

Svenska PEN:s webbtidskrift Dissidentbloggen publicerar texter av författare som inte kan uttrycka sig fritt i sina hemländer, texter som makthavare vill sudda ut. Texterna publiceras på såväl svenska och engelska som på författarnas modersmål, vilket ger dem en svensk och internationell publik. I samband med att Svenska PEN utvecklar webbmagasinet Dissidentbloggen anställs Elnaz Baghlanian som chefredaktör och projektledare.

Elnaz Baghlanian återvänder därmed till Svenska PEN:s kansli där hon var verksam som redaktör för Dissidentbloggen då utgivningen etablerades under dess första år 2011–2016. Sedan 2016 har hon varit litterär chef på Bokförlaget Atlas, och hon är sedan flera år även ledamot av PEN:s styrelse.

Elnaz Baghlanian: ”PEN:s frågor ligger mig varmt om hjärtat och det känns väldigt naturligt att återvända till Svenska PEN. Att värna om det fria ordet och litteraturen är att värna rätten att vara människa. Dissidentbloggen är en unik plattform för just detta och en viktig plats för den nedtystade litteraturen. Jag känner mig hedrad att få ta över ansvaret för den nu när webbtidskriften ska växla upp och utvecklas.” 

Anna Livion Ingvarsson, Svenska PEN:s generalsekreterare: ”Dissidentbloggen publicerar förbjudna texter, och den uppgiften är viktig och angelägen i dag när yttrandefriheten är satt under hård press. Elnaz Baghlanian har djup kunskap och engagemang i PEN:s frågor. När Dissidentbloggen nu ska ta nästa steg är hon precis rätt person att leda arbetet och utveckla samarbetet med våra skribenter runt om i världen.”

Elnaz Baghlanian tillträder den nya tjänsten 3 september.

Foto: malarky.se