PEN International: Frige Gui Minhai!

PENs årliga kongress, som i år äger rum i Pune, antogs i dag enhälligt en resolution om att kinesiska regeringen bör omedelbart släppa den svenske förläggaren Gui Minhai. 60 center från hela världen ställde sig bakom resolutionen. 

Bokmässan i Göteborg pågår samtidigt som PENs kongress. I år var Gui Minhai officiellt inbjuden av mässan. 

Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Ännu i dag vet vi inte vad han anklagas för, men de kinesiska myndigheterna har medgett att han är ”föremål för tvångsåtgärder”. Frihetsberövandet av Gui Minhai är ett steg i ledet i Kinas kraftigt försämrade press- och yttrandefrihet sedan Xi Jinping blev president 2013. I dag ligger Kina på plats 176 av 180 nationer på Reportrar utan gränsers index för global pressfrihet bakom länder som Kuba, Saudiarabien och Iran.

”The treatment of the abducted Swedish citizen and publisher Gui Minhai is outrageous and is in contrast to China's claim to be a modern and responsible member of the international community.”, sa Jennifer Clement, ordförande för PEN International, strax efter att resolutionen antogs.

Närmare 160 deltagare, från 60 länder världen över, deltog vid PENs årliga kongress som i år äger rum i Pune, Indien 25–29 september, för att diskutera situationen för yttrandefriheten 

PEN International är en världsomspännande organisation för författare och verkar för yttrandefrihet. Organisationen grundades i London 1921. Syfte var att främja vänskap och intellektuellt samarbete mellan författare, försvara yttrandefriheten och värna om världslitteraturen. PEN International har i dag sitt sekretariat i London, som knyter samman 149 PEN-center i över 100 länder.