Ola Larsmo ny styrelseledamot i PEN International

Författaren och f.d. ordförande i Svenska PEN har valts in i styrelsen för PEN International. Detta avgjordes under PENs årliga kongress i Pune, Indien där 160 delegater från 60 center har samlats under en vecka. 

”PEN har ända sedan 30-talet gått i bräschen för kampen mot totalitära idéer och visat hur den goda litteraturen och kampen för yttrandefrihet på ett självklart sätt hört samman. Dessa historiska erfarenheter är tyvärr åter relevanta i ett klimat där auktoritära och intoleranta krafter växer sig allt starkare. Jag är tacksam för att få vara en del av PENs försvar av yttrandefriheten”, sa Ola Larsmo i sitt tacktal. 

Ola Larsmo, född 1957, är författare och litteraturkritiker. Han var ordförande i Svenska PEN mellan 2011–2017. Han senaste kritikerhyllade roman, Swede Hollow, har satts upp på Dramaten och blivit Radioföljetong i Sveriges Radio. Han har tilldelats en rad priser och utmärkelser för sitt skrivande, bl.a. Natur & Kulturs kulturpris 2018 och Vilhelm Moberg-pris 2017. 2018 utnämndes han till hedersdoktor vid Uppsala universitet. 

PEN International är en världsomspännande organisation för författare och verkar för yttrandefrihet. Organisationen grundades i London 1921. Syftet var att främja vänskap och intellektuellt samarbete mellan författare, försvara yttrandefriheten och värna om världslitteraturen. Sedan 1960-talet, då Fängslade författares kommitté bildades, har PEN genomfört en lång rad kampanjer till stöd för hotade och förföljda författare. 

Foto: Christine Olsson