Svenska PENs ordförande om valet av Peter Handke som mottagare av Nobelpriset i litteratur 2019

Jesper Bengtsson liggande.jpg

I går blev det känt att författarna Olga Tokarczuk och Peter Handke kommer tilldelas Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019. Valet av Peter Handke har lett till hård kritik mot Svenska Akademien – både i Sverige och internationellt. 

Svenska PENs ordförande, Jesper Bengtsson, kommenterar valet av Peter Handke:  

”Peter Handke har gjort ett stort antal mycket bisarra ställningstaganden, där han bland annat svajat betänkligt i sina kommentarer kring ett väl dokumenterat och historiskt välbelagt folkmord. Jag skulle själv inte valt honom som Nobelpristagare. Men Nobelpriset är ett litterärt pris där författarens verk ska granskas och värderas. Det finns många Nobelpristagare genom historien som haft ståndpunkter som ligger långt ifrån det acceptabla, men där detta inte gått att utläsa ur deras verk. Därför har jag inga direkta synpunkter på att han får priset, däremot många synpunkter på hans politiska åsikter och hans ställningstaganden kring Balkankriget”.