Spanien: Katalanska författarna Jordi Sànchez och Jordi Cuixart dömda till fängelse

Jordi-Sánchez-and-Jordi-Cuixart.jpg

Beslutet att döma de två katalanska författarna och civilsamhällesledarna Jordi Sànchez och Jordi Cuixart till nio års fängelse vardera är ett chockerande besked och måste genast upphävas. 

Måndagen den 14 oktober fann Spaniens Högsta domstol Jordi Sànchez och Jordi Cuixart skyldiga till uppvigling för deras roll i folkomröstningen om Kataloniens självständighet 2017. De frikändes dock från de allvarligare anklagelserna om uppror, där de riskerade 17 års fängelse.  

Salil Tripathi, ordförande i PEN Internationals Fängslade författares kommitté säger: 

”Vi fördömer kraftfullt de långa fängelsestraff som Jordi Sànchez och Jordi Cuixart har dömts till för att de fredligt utövat sin rätt till yttrande – och mötesfrihet och uppmanar de spanska myndigheterna att omedelbart släppa dem. De har redan tillbringat två år i fängelse.”

Den 16 oktober 2017 häktades Jordi Sànchez och Jordi Cuixart, anklagade för uppvigling i samband med folkomröstningen om Kataloniens självständighet. Rättegången mot dem och andra katalanska politiker och aktivister inleddes den 12 februari 2019 och pågick under fyra månader. Alla förnekade anklagelserna om uppror och uppvigling, men erkände de mindre allvarliga anklagelserna om civil olydnad – något som inte rättfärdigar en fängelsedom. 

Läs mer om Jordi Sànchez och Jordi Cuixart på PEN Internationals hemsida