Svenska PEN arrangerar nästa års internationella PEN-kongress

Svenska PEN står värd för PENs internationella kongress som kommer att äga rum i Uppsala 8–11 september 2020. Kongressen blir en kraftsamling för att möta de stora utmaningar yttrandefriheten står inför i dag. I samband med kongressen arrangeras även scensamtal, paneldebatter och andra litterära event som är öppna för allmänheten.

Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson säger:

– Det är väldigt roligt att Svenska PEN kan stå som värd för nästa års internationella kongress. Yttrandefrihetsfrågorna är helt avgörande i dag och PEN är en global aktör med författare och skribenter över hela världen som medlemmar.

Kongressen är det årligt återkommande tillfället då PENs representanter, författare, översättare, förläggare från hela världen, samlas för att bearbeta och utveckla kärnfrågor genom diskussioner, debatt, utbyte av erfarenheter och firande av litteratur och skrivande i alla former. Kongressen skapar kontaktytor mellan litterärt verksamma och skrivande i världen.

Kongresser har tidigare arrangerats i Sverige 1946 och 1978. På Stockholmskongressen 1946, diskuterades hur hatpropaganda skulle kunna motverkas – samtidigt som PEN försvurit sig till att försvara yttrandefriheten.

– Frågan om hat och hot i det offentliga samtalet, inte minst på sociala medier, är mer aktuell än någonsin och kongressen nästa år kommer också handla om dessa frågor, ”hate speech” utgör ett dubbelt hot – dels genom att skrämma människor till tystnad och uppmana till våld mot särskilda grupper och individer, dels genom att resultera i motreaktioner som kräver skärpt lagstiftning som kan inskränka yttrandefriheten, säger Jesper Bengtsson.

Kongressen arrangeras av Svenska PEN och PEN International med stöd av bland andra Stiftelsen Natur & Kultur, Svenska Institutet, Uppsala universitet, Uppsala kommun, Världsklass Uppsala, Svenska Akademien och Kulturrådet.