PEN/Opp riktar blicken mot en ny våg av internetcensur  

PenOpp jan2020 illustration ledare02.jpg

#32 Kampen om internet / www.penopp.org 

I den nya upplagan av PEN/Opp återkommer vi till ett av tidskriftens centrala bevakningsområden, nämligen hoten mot internet och den digitala censurens olika förklädnader. Under de kommande veckorna kan ni ta del av texter som skildrar den pågående kampen för yttrandefrihet på nätet runt om i världen.  

Ett fenomen vi tittar särskilt på är nedsläckning av internet. Enligt organisationen Access Now har antalet internetnedstängningar i världen mer än dubblerats under de senaste tre åren. Vi tycks ha gått in i en ny alarmerande tid där allt fler icke-demokratier har tagit steget från att filtrera, begränsa, övervaka eller reglera hastigheten på internet till att helt enkelt stänga ned det för att få kontroll över protester och sociala medier. Och det görs ofta med motiveringen att det är för rikets och medborgarnas ”säkerhet”. Vi har sett det i Indien, Venezuela, Sudan, Etiopien, Indonesien, Myanmar, Irak och Iran. Listan kan tyvärr göras längre.

Elnaz Baghlanian, chefredaktör för PEN/Opp, skriver i sin ledare:
”Kampen om censur kontra yttrandefrihet på internet i icke-demokratier har tidigare kunnat beskrivas som en katt-och-råtta-lek. När ledarna hittar sätt att inskränka internet, hittar folket kreativa tekniska motdrag för att kringgå censuren. Och så har leken pågått. Men vilka motdrag finns att tillgå när maktfullkomliga ledare hittat den ultimata inskränkningen för att säkra politisk makt – att stänga ner internet helt och hållet? Har leken nått vägs ände?”       

Läs de första texterna:

Stella Nyanzi | Ugandas internetlagar kan inte tysta poeten Stella Nyanzi | Uganda
Kan man hamna i fängelse för att ha publicerat en dikt på sin Facebook-sida? Svaret är ja i Uganda. I augusti 2019 dömdes den ugandiska författaren och kvinnorättsaktivisten Stella Nyanzi till 18 månaders fängelse för ”internettrakasserier” för just detta. Hennes brott? I sin satiriska och vassa dikt kritiserar hon Ugandas president Yoweri Museveni. ”Mitt språk kommer bara att bli vassare ju mer regeringen fortsätter att förtrycka oss”, var Nyanzis respons till domen. Vi publicerar två av hennes dikter här

Liza Aleksandrova-Zorina | Skräck och skratt | Ryssland
”I takt med att friheterna och de fria massmedierna krympt samman har antalet skämt, vitsar och karikatyrer på internet vuxit”, skriver den ryska författaren och människorättsaktivisten Liza Aleksandrova-Zorina. I den här essän beskriver hon hur satir och skratt, som blivit en politisk kamp för folket, alltmer skrämmer makten i Ryssland och hur en virtuell järnridå gått ner i landet. Kan en regim sätta stopp för folkets skratt? Läs essän här

Läs PEN/Opp här

PEN/Opp är en internationell nättidskrift som startades 2011 av Svenska PEN med syftet att ge utrymme till författare och journalister som inte tillåts att publicera sig i sina hemländer. Den är i dag en unik plattform för samtal om yttrandefrihet, litteratur, kultur och politik ur ett globalt perspektiv med läsare i 150 länder. PEN/Opp publiceras med hjälp av bidrag från SIDA, PEN International och Statens Kulturråd. 

För frågor om PEN/Opp, kontakta:
Elnaz Baghlanian
Chefredaktör
E-mail: elnaz.baghlanian@svenskapen.se
Tel: 0702-72 57 33 

Illustration: Kajsa Nilsson