Svenska PEN välkomnar frisläppandet av Zehra Doğan

Efter nästan två år i fängelse, anklagad för att ha ”spridit propaganda för en terroristorganisation”, släpptes den kurdiska konstnären och journalisten Zehra Doğan äntligen fri den 24 februari 2019. 

Målningen ”Nusaybin” (2016), baserad på ett fotografi över staden Nusaybin, en plats för konflikten mellan den turkiska armén och kurdiska PKK, är anledningen till att Doğan suttit fängslad. Doğans målning gestaltar en mörk plats där den turkiska armén tagit över – kvar finns bara den militära närvaron och den turkiska flaggan mot en grå himmel. Fotot är en parafras och är ursprungligen tagit av den turkiska armén. Trots detta har Doğan anklagats både för att ha tagit bilden och för att i sin version ha försett byggnaderna med den turkiska flaggan. I samband med domen skrev hon följande på sociala medier: 

 “I was given two years and 10 months only because I painted Turkish flags on destroyed buildings. However, they [Turkish government] caused this. I only painted it.”

Svenska PEN välkomnar det glädjande beskedet som innebär en seger för den konstnärliga och litterära friheten. Det franska förlaget Editions des Femmes ger senare i år ut boken Letters from Prison, texter författade av Doğan under sin tid i fängelset. På Dissidentbloggen hittar du en text om ”Nusaybin” och på Doğans hemsida kan du läsa mer om hennes arbete.