Delta i stödmanifestation – Nasrin Sotoudeh dömd till 38 års fängelse och 148 piskrapp

GettyImages-467124938-2.jpg

 Med anledning av den fruktansvärda domen mot den iranska människorättsjuristen och skribenten Nasrin Sotoudeh, anordnar Amnesty i Sverige och Svenska PEN en stödmanifestation på Norrmalmstorg i Stockholm onsdagen den 27 mars, kl 12-12.30.
Flera talare medverkar, bland annat från organisationerna Human Rights Watch, Civil Rights Defenders, Advokater utan gränser och StreetGäris.

- Vi protesterar mot domen, kräver att straffet upphävs och att Nasrin Sotoudeh omedelbart och villkorslöst släpps fri, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty i Sverige.

- Domen mot Nasrin Sotoudeh är ett hån mot allt vad rättssystem och demokrati heter. Jag hoppas att alla gör allt de kan för att protestera, den här manifestationen är ett sätt, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN

Enligt uppgift från Nasrin Sotoudehs man, Reza Khandan, dömdes hon den 11 mars i sin frånvaro till 33 års fängelse och 148 piskrapp för att ha ”konspirerat mot regimen” och ”förolämpat” Irans högste andlige ledare Ayatolla Ali Khamenei.

Förföljelsen av Nasrin Sotoudeh har pågått under många år. Den 13 juni 2018 greps hon i sitt hem och fördes till Evin-fängelset i Teheran. I samband med det gripandet fick Nasrin Sotoudeh veta att hon också skulle avtjäna ett fem-årigt straff som hon dömts till i september 2016 för “medhjälp till att gömma spioner som vill skada den nationella säkerheten”.

Sammantaget blir nu den totala längden på hennes fängelsestraff 38 år. Om den nya domen fastställs och spöstraffet verkställs innebär det med all sannolikhet en dödsdom för Nasrin Sotoudeh.

Nasrin Sotoudeh är en internationellt välkänd människorättsjurist som under många år fört en oförtruten kamp för kvinnors rättigheter och mot dödsstraff. Hon har försvarat många författare och människorättsaktivister, senast flera kvinnor som under våren 2018 deltagit i protester mot tvånget att bära slöja.

Både Amnesty International och PEN International har globala aktioner som kräver hennes frisläppande. I Sverige pågår en namninsamling på amnesty.se som hitills har fått närmare 50 000 underskrifter, globalt har Amnesty samlat in över 470 000 underskrifter.

Tid och plats:

Onsdagen den 27 mars klockan 12-12.30, Norrmalmstorog

Talare:

Jennifer Clement, ordförande i PEN International

Arya Aramnejad, musiker och producent från Iran, Stockholms fristadsmusiker

Andrea Bodekull, senior adviser och ansvarig för Amnesty Sveriges individarbete

Kurdo Baksi, samhällsdebattör

Måns Molander, Sverigechef Human Rights Watch

Louise Gunvén, advokat Advokater utan gränser

John Stauffer, chefsjurist och chef Civil Rights Defenders

Ronak Moaf Mirlashari och Ailin Moaf Mirlashari, medgrundare till StreetGäris

Fler talare kan tillkomma

Varmt välkommen!