Egypten: PEN fördömer användningen av militär lagstiftning mot författare

PEN International fördömer kraftig den ökande användningen av militär lagstiftning och militärdomstolar i rättsprocesser mot författare i Egypten. Enligt artikel 204 i konstitutionen från 2014, sägs uttryckligen att civila inte kan ställas inför rätta i militärdomstolar om inte brottet är kopplat till militär verksamhet. Användningen av militärdomstolar bryter även mot FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter som Egypten ratificerat.

PEN kräver att de domar som utfärdats mot författare i militära processer ogiltigförklaras.

-        Militär lagstiftning ska inte användas i civila mål kopplade till författarskap och publicering av texter. De egyptiska myndigheterna måste skydda personers rättigheter att fritt uttrycka sina åsikter, oavsett om de är privatpersoner, författare eller journalister, säger Carles Torner, verkställande direktör på PEN International.

Nyligen åtalades den välkände författaren Alaa al-Aswani  av den militära åklagarmyndigheten för att ha ”förolämpat presidenten, militären och rättsväsendet”.

Den 24 december, 2018, fastställde en egyptisk militärdomstol den tioåriga fängelsedomen mot författaren Ismail Alexandrani. Han dömdes för att ha publicerat militärhemligheter, för att ha anslutit sig till en förbjuden organisation och för att ha spridit ”falska nyheter” utomlands. Han greps 2015 efter att ha deltagit i en konferens i Berlin om terrorbekämpning.

Förläggaren och bokhandlaren Khaled Lofti, har suttit häktad sedan han greps i april 2018. Han har dömts av en militärdomstol till fem års fängelse för ”spridande av rykten”. Den 4 februari 2019 fastställdes domen av en högre militärdomstol.

Poeten Galal El-Behairy dömdes till tre års fängelse och 10 000 egyptiska pund i böter av Kairos militärdomstol för att ha ”förolämpat militären” och ”spridit falska rykten”, i sin diktsamling The Finest Women on Earth.

Yttrande-och åsiktsfriheten har kraftig försämrats sedan president Abdel Fattah al-Sisi kom till makten 2014. Många journalister har gripits eller tvingats fly landet.

Läs mer på PEN Internationals hemsida