Osman Kavala inför rätta – förväntas bli årets fars

Idag inleds rättegången mot den turkiske finansmannen, människoaktivisten och filantropen Osman Kavala som hålls i den speciellt avdelade rättegångssalen i högsäkerhetsfängelset Silivri utanför Istanbul.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Kavala och ytterligare 15 människorättsaktivister, akademiker och kulturarbetare, för omstörtande verksamhet och kontakter med terroristorganisationen (läst Gülenrörelsen). Rättegången, som förväntas pågå i fem dagar, har alla förutsättningar att bli årets fars i Erdoğans Turkiet.

Att rättegången mot Osman Kavala, som är oerhört populär i Turkiet efter att han finansierat ett stort antal kulturcentra i landet, hålls en dag efter helgens lokalval i Istanbul är inte någon tillfällighet. Rättegången är i högsta grad politisk. President Erdoğan har öppet förklarat att han önskar se Osman Kavala straffas hårt och utpekat honom både som finansiär av Gezi-protesterna år 2013 och anhängare av kuppförsöket 2016. Han har också uttryckt att Osman Kavala borde straffas med livstids fängelse.

Osman Kavala, företagsledare för familjekoncernen Kavala Group companies, har å sin sida förklarat sitt engagemang i stiftelsen Anadolu Kültür (Anatoliens kultur) med att stiftelsen är hans bidrag till att öka förståelsen mellan landets olika folkgrupper och därmed ett fredligare och mer människorättsligt utvecklat Turkiet. Han har påpekat att han ägnat hela sitt liv åt att bygga upp civila människorättsliga organisationer och stiftelser där det funnits utrymme för dialog mellan människor av olika bakgrund och perspektiv. Redan efter kuppen 1980 startade han även ett av Turkiets främsta förlag Iletişim yayınları.

Frågan är hur rättegången i Silivrifängelset kommer att påverkas av helgens lokalval i Istanbul och att den demokratiskt sinnade Ekrem Imamoğlu nu tar över rodret som borgmästare i Istanbul.

Osman Kavala greps den 18 oktober 2017 på Atatürks flygplats i Istanbul dit han anlänt efter ett möte på Kulturinstitutet i Gaziantep, där han just haft diskussioner med Goethe-Institutet om ett utökat samarbete. Sedan dess har Osman Kavala hållits isolerad i Silivrifängelset utan att ha delgivits några anklagelser. Först i mars i år presenterades ett åtal som både turkiska jurister, Amnesty International och Human Rights Watch betecknat som ytterst svagt. Formuleringarna i åtalet överensstämmer i huvudsak med de som president Erdogan offentligt riktat mot Osman Kavala några månader tidigare där han utpekades som ”den lokala kollaboratören i en utländsk konspiration mot Turkiet”. Enligt presidenten skulle Osman Kavala ha samarbetat med den 88-årige ungersk-amerikanske miljonären och filantropen George Soros för att iscensätta Gezi-protesterna.

Åklagaren har begärt livstids fängelse för omstörtande verksamhet i rättegången som alltså inleds idag. Som medbrottslingar utpekades 15 andra unga akademiker, journalister och kulturarbetare. Bland dessa finns akademikern Yiğit Aksakoğlu, representant för den turkiska avdelningen av stiftelsen Bernard van Leer Foundation som arbetar för barns rättigheter under den tidiga barndomen, även Yiğit Aksakoğlu har suttit fängslad utan rättegång i över ett halvår, Mehmet Ali Bora och hans fru, båda skådespelare, journalisten Can Dündar etc. De tre sistnämnda befinner sig alla i exil utomlands, medan övriga anklagade försatts på fri fot.

Rättegången i Silivrifängelset kommer att följas av ett stort antal turkiska och internationella observatörer.

Ulla Lundström