Dawit Isaak får en stående inbjudan till Bokmässan i Göteborg

dawit-1005x800.jpg

Den 23 september har det gått 18 år sedan den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak frihetsberövades. Hans brott är att han yttrat sig fritt. I 18 år har han suttit fängslad under livshotande förhållanden utan att hans fall prövats i domstol.  

År efter år fortsätter Eritrea att rankas som ett av världens värsta länder för journalister. Sedan 2001 finns det inga oberoende medier i landet. 

Svenska PEN fortsätter att påminna om Dawit Isaaks fall och hans kamp för oberoende journalistik. Tillsammans med Bokmässan, Reportrar utan gränser, Svenska Journalistförbundet, Svenska Författarförbundet och Expressen bjuder vi in Dawit Isaak till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. En officiell inbjudan skickas i dag till Dawit Isaak via Sveriges ambassadör i Eritrea, det svenska konsulatet i Asmara och Eritreas ambassad i Stockholm. Inbjudan publiceras också på Expressens kultursida.  

Dawit,

Vi vill varmt välkomna dig till Bokmässan i Göteborg 26–29 september 2019. Vi har planerat ett seminarium som vi önskar att du deltar i, där vi lyfter oron kring situationen i Eritrea.  

Vi vill lyssna till dig, till din berättelse. Vi är så många som försöker förstå vad det är som händer, freden mellan Eritrea och Etiopien som officiellt undertecknades för över ett år sedan väckte hopp. 

Men, föga har hänt trots öppna(re) gränser. Istället får vi uppdateringar om fortsatt oroväckande utveckling. Senast rapporterade Human Rights Watch att unga och barn tvingas in i militärtjänst till och med före de avslutat sin skolgång, och fortfarande ligger Eritrea på en av de sista platserna i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. 

Det är ett problem med vår inbjudan. Dawit, du är nu den journalist och författare som suttit längst i fängelse utan rättegång för att du yttrat dina fria ord. Det har gått många år nu, 18 år i september.  Du har antagligen inte ens möjlighet att tacka nej till att medverka, om du så skulle vilja. Som situationen är nu kan du inte ens kommunicera med din närmsta familj. 

Vi ställer oss ofta frågan om vi gör tillräckligt, vad vi kan göra mer som organisationer, mediehus och Bokmässa samt vilka metoder den svenska regeringen använder för att du snart ska bli fri. Det är klart att vi undrar om samma metoder år efter år verkligen sätter press då onekligen föga verkar bli bättre för dig. Därför har vi även bjudit in Sveriges utrikesminister Margot Wallström att medverka i seminariet på Bokmässan. Tyvärr har hon tackat nej då hon befinner sig på resande fot. 

Aaron Berhane, som var din chef när du blev tillfångatagen, har gripande berättat vad som hände de där dagarna. Hur han ibland känner skuld, att ni som blev fängslade aldrig skulle lägga den skulden på honom men hur han själv är drabbad av den. Genom honom lär vi känna dig som journalist. Din bror Esayas Isaak är övertygad om att regimen snart kommer falla, han sänder oss länkar titt som tätt för att uppdatera oss på vad som händer i Eritrea. Yirgalem Fisseha Mebrahtu, en av Eritreas främsta poeter, fängslades också för några år sedan men släpptes efter 6 år. Genom henne får vi reda på hur det är att sitta i eritreanskt fängelse. Martin Schibbye, journalist och författare, har intervjuat människor i din närhet och genom hans bok får vi lära känna dig som person, din bakgrund och din kamp. Men, vi saknar din röst. 

Dawit, ibland blir du en symbol för yttrandefrihet. För din passion för det fria ordet hyser vi stor respekt. Samtidigt är vi många som vill lära känna dig bortom symboliken. Lära av dig och ditt arbete. Därför är denna inbjudan stående till den dag du kan komma till Bokmässan i Göteborg, eller har möjligheten att tacka nej om du så vill. Vi ser fram emot den dagen då du släpps fri, Dawit. I den väntan finns det en plats för dig på Bokmässan, fram till du släpps fri kommer den platsen stå tom. 

 

Frida Edman, mässansvarig Bokmässan i Göteborg
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund
Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser Sverige
Karin Olsson, kulturchef och stf ansvarig utgivare Expressen