Uganda: Författaren och akademikern Stella Nyanzi dömd till 18 månaders fängelse

Stella-Nyanzi.jpg

Den 1 augusti dömdes den ugandiska författaren och akademikern Stella Nyanzi till 18 månaders fängelse för ”internettrakasserier” efter att ha kommenterat inlägg på Facebook. Hon frikändes dock från anklagelsen om ”stötande kommunikation”. Domen mot henne handlar om en dikt som hon publicerade på Facebook där hon kritiserar Ugandas president Yoweri Museveni och hans mor. 

PEN menar att Stella Nyanzi enbart har dömts till fängelse för att hon med sin poesi och aktivism fredligt utövat sin rätt till yttrandefrihet. PEN uppmanar myndigheterna i Uganda att dra tillbaka anklagelserna och omedelbart sätta henne fri. 

”Domen mot Stella Nyanzi har redan fått effekt i Uganda. Människor är alltmer rädda för att uttrycka sina åsikter på nätet”, säger Danson Kahyana, ordförande i PEN Uganda.

Läs hela uttalandet här.