Mexiko: Attack på författare och journalist visar på bristande skydd

lydia_cacho.jpg

Attacken på författaren, journalisten och aktivisten Lydia Cacho Ribeiro den 21 juli 2019 visar ännu en gång på farorna med att vara journalist i Mexiko och det akuta behovet av att bekämpa straffrihet, skriver Svenska PEN i ett gemensamt uttalande med PEN International, PEN Kanada, Engelska PEN, PEN Guadalajara, PEN San Miguel de Allende och Skotska PEN.

Den 21 juli bröt sig två personer in i Lydia Cacho Ribeiros hem och stal utrustning och forskningsmaterial samt dödade hennes hundar. ”Säkerhetsexperter som rådfrågats av journalisten efter inbrottet, hävdade att ’de var ute efter henne’ [...] lyckligtvis var hon inte hemma”, skriver organisationen Article 19s avdelning i Mexiko och Centralamerika. Enligt Lydia Cacho Ribeiro själv hade regeringen, som var medveten om att hon skulle återvända hem från en arbetsresa samma helg, dragit tillbaka såväl bevakningen av hennes hem som henne hennes livvakter, vilket tvingade henne att fly från landet. Enligt Committee to Protect Journalists (CPJ) har åklagaren som ansvarar för brott mot yttrandefrihet (Fiscalía Especial para la Atención de Delitos cometidos contra la Libertad de Expresión – FEADLE) inlett en utredning.

”Straffrihet kastar en stor skugga över yttrandefriheten i Mexiko. Myndigheternas bristande vilja att utreda och åtala brott mot författare och journalister uppmuntrar gärningsmän och äventyrar journalisters och författares liv. De mexikanska myndigheterna måste genomföra en snabb och grundlig utredning av den senaste attacken mot Lydia Cacho Ribeiro och åtala de ansvariga”, skriver PEN International och de övriga centren i uttlandet.

Lydia Cacho Ribeiro har skrivit ett antal böcker där hon bland annat avslöjat högt uppsatta politikers och inflytelserika affärsmäns korruption. I boken Los Demonios del Edén (Edens demoner) som gavs ut 2005, avslöjade hon ett mexikanskt pedofilnätverk. Hon har sedan dess levt under mordhot och behövt bevakning.

2008 tilldelades Lydia Cacho Ribeiro Svenska PENs Tucholskypris. 

Läs hela uttalandet här.