Svenska PEN på Bokmässan 2019

Svenska PEN medverkar på Bokmässan i Göteborg som i år äger rum den 26–29 september med program om yttrandefrihet och litteratur. Vi kommer bland annat att fortsätta påminna om Dawit Isaaks fall och hans kamp för oberoende journalistik. Därför har vi tillsammans med Bokmässan, Reportrar utan gränser, Svenska Journalistförbundet, Svenska Författarförbundet och Expressen bjudit in Dawit Isaak till årets upplaga av bokmässan. Den 19 augusti skickades en officiell inbjudan till Dawit Isaak via Sveriges ambassadör i Eritrea, det svenska konsulatet i Asmara och Eritreas ambassad i Stockholm. Inbjudan kan du läsa här.

Nedan följer våra program och seminarier under bokmässan.   

TORSDAG 26 SEPTEMBER                  

13:00-13:20 / Mediescenen, F-hallen
Eritrea ett år efter freden: vad händer med Dawit Isaak och hans fängslade kollegor?

2001 stängde den eritreanska regeringen alla landets oberoende tidningar. Nu, 18 år, senare är både Dawit och andra alltjämt fångar. Vad freden lett till berättar Aaron Berhane, Dawits tidigare chefredaktör, och Yirgalem Fisseha, radioproducent och poet. Hon satt själv sex år i eritreanskt fängelse. 

Moderator: Björn Tunbäck.

Språk: engelska 

15:00-15:40 / Scen Globala torget orange scen, H-hallen
Manifestation för Dawit Isaak

Vi samlas för att sätta ljus på situationen för Dawit Isaak och i Eritrea. Det är orimligt att ha svenska medborgare i fängelse för att de har yttrat sina fria ord. Det finns förstås olika metoder för att verka för att fängslade författare/journalister/förläggare ska släppas fria. Vad kan man göra som Bokmässa? Som medieaktör? Som medmänniska? Som regering?

16:00-16:45 / Scen Litterär salong, H1 
Om att hantera det förflutna

Från George Orwell till José Saramago och Ismaïl Kadare. Listan över europeiska författare

som har skrivit om förtryck och begränsad yttrandefrihet kan göras lång. Men vad har gårdagens berättelser att säga oss om de många utmaningar som yttrandefriheten står inför idag? Skiljer sig det förflutna verkligen så mycket från nutiden? Och, än viktigare, hur förhåller sig skrivande och censur till varandra? Författarna Liliana Corobca (Rumänien), Edurne Portela (Spanien) och Ana Luísa Amaral (Portugal) ger oss en inblick i den psykologiska processen att producera litterära texter.

Moderator: Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN.

FREDAG 27 SEPTEMBER 

10.00–10.45 / SAL F2
Internet har gått sönder 

För några år sedan ansåg de flesta att sociala medier vidgade friheten, men i dag är kritiken skarp: de hotar demokratin genom att gynna extremism och falska nyheter. Samtidigt har traditionella medier, politiska partier och sociala rörelser blivit beroende av Facebook och andra plattformar. Kan de digitala storföretagens makt regleras? Och i såfall av vem? 

Medverkande: 
Karin Pettersson, public policy­chef Schibsted
Max Andersson, EU­parlamentariker (MP) 2014–2019
Jan Helin, programdirektör SVT
Ida Ölmedal, kulturchef Sydsvenskan 

Moderator: Martin Wicklin, journalist.

 

15:00-15:45 / SAL F5
Kom Dawit ibland för sent till jobbet?
 

Efter 18 års frånvaro är Dawit Isaak för många en symbol: en svartvit stiliserad bild och ett räkneverk. Men vem ärmänniskan Dawit? Hur var han att jobba med och vad drev honom att tacka ja till jobbet på den nystartade tidningen Setit i Eritrea? Hör hans chefredaktör Aaron Berhane berätta om tuffa publiceringsbeslut, redaktionella diskussioner och om den därlånga dagen dåmarken under dem gungade och de förbjöds. Aaron Berhane lyckades fly från Eritrea under 2001 och bor nu i Kanada. Han intervjuas av journalisten och författaren Martin Schibbye, aktuell med boken Jakten på Dawit

Språk: engelska

Martin Schibbye intervjuar Aaron Berhane. 

16.00-16.45 / SAL F5
Högerpopulism och yttrandefrihet 

Förutsättningarna förfri, oberoende media har ändrats drastiskt på många håll. Till exempel har Ungerns och Polens regeringar effektivt skurit av möjligheterna att kritiskt granska makten, och i Danmark har public service­bolaget fått kraftigt nedskuren budget. Samtidigt söker sig odemokratiska krafter i allt större utsträckning till digitala plattformar för att sprida sitt budskap. Hur kan vi tillsammans skydda mediefriheten och demokratin 2019? 

Medverkande: 
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN 
Gabriel Byström, strateg Sveriges Radio och författare
Anna Widmark, verksamhetsledare Reportrar utan gränser
Mattias Beijmo, IT­debattör och författare. 

Moderator: Karin Pettersson, public policy­chef Schibsted.