Ukraina: Svenska PEN välkomnar frisläppandet av Oleg Sentsov

275957.jpg

Det är nu bekräftat att den ukrainske filmskaparen och skribenten Oleg Sentsov, som suttit fängslad i Ryssland sedan 2015, är frisläppt. Frigivningen skedde i samband med en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina i dag den 7 september.

– Det är mycket glädjande att Oleg Sentsov har släppts. Det har redan från början varit klart att fängslandet av honom var ett brott mot de mänskliga rättigheterna och behandlingen av honom under fängelsetiden har varit mycket oroande. Låt oss hoppas att han nu åter kan verka som den kreativa och spännande konstnär han är, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN.  

Oleg Sentsov, som är mest känd för sin film Gamer (2011), är en filmskapare och skribent från Ukraina. Han har med fredliga medel kraftfullt protesterat mot Rysslands annektering av Krim. Den 10 maj 2014 greps han i sin lägenhet i Krim av ryska säkerhetstjänsten. Han fördes till Ryssland och utsattes för mycket brutala förhör i häktet; han misshandlades, kvävdes och hotades med sexuella övergrepp. Efter drygt ett år i häkte ställdes han inför rätta, anklagad för planering av terroristbrott. Åklagarens huvudvittne drog tillbaka sitt vittnesmål och sa att det hade framtvingats under tortyr. Trots mycket vaga anklagelser och avsaknad av bevis dömde en militärdomstol Oleg Sentsov till 20 års fängelse.

Svenska PEN har, ända sedan han greps 2014, drivit en kampanj med krav på att han ska friges. Nyheten om att han nu har frigivits välkomnas av Svenska PEN.

Läs PEN Internationals och PEN Ukrainas uttalande om frisläppandet här.