Känd vietnamesisk författare och demokratiaktivist riskerar 20 års fängelse

Den 7 oktober genomförde Hanoipolisen tillsammans med säkerhetstjänsten en räd mot den kända vietnamesiska författaren, journalisten och demokratiaktivisten Pham Doan Trang. Hon fördes iväg från sitt hem i Ho Chi Minh City, anklagad för statsfientlig verksamhet, ett brott som kan leda till 20 års fängelse. 

Pham Doan Trang är prisbelönt för sin mångåriga, modiga kamp för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter. 2019 fick hon Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetspris i kategorin Påverkan och 2017 Homo Homini Award för sitt arbete för mänskliga rättigheter och demokrati. Pham Doan Trang har länge trakasserats av myndigheterna, och har också fängslats utan rättegång vid flera tillfällen. På grund av förföljelsen mot henne och många av hennes kollegor skrev hon i maj 2020 ett brev i den händelse hon skulle fängslas igen.

Svenska PEN har skrivit till Vietnams president, Nguyen Phu Trong och till den vietnamesiska ambassaden med krav på att Pham Doan Trang omedelbart och villkorslöst ska släppas fri och att trakasserierna mot henne ska upphöra.  

Läs Pham Doan Trangs brev här:

Brev 1.jpeg
Brev 2.png