INTERNATIONELL BREVKAMPANJ - Fängslade författares dag 2020

Delta i PENs internationella brevkampanj!

På Fängslade författares dag den 15:e november, vill vi uppmana alla att gå till handling och försvara författare och journalister som hotas, förföljs och fängslas för att det utövat sitt fredliga arbete för yttrandefriheten. I år lyfter vi särskilt fram två författare som behöver vårt stöd:

Sedigheh Vasmaghi
Teolog, poet, författare och kvinnorättsaktivist.
Vasmaghi hotas av sex års fängelse, och hennes böcker är förbjudna i Iran.

Osman Kavala
Förläggare och aktivist för kulturella rättigheter och yttrandefrihetsaktivist.
Kavala är häktad utan rättegång, och riskerar livstids fängelse.

Delta i brevkampanjen och protestera mot förtrycket. Här nedanför hittar du mer information. Du kan formulera ett eget brev eller utgå från våra brevförslag.

Sedigheh Vasmaghi, Iran

I decennier har Sedigeh Vasmaghi utsatts för trakasserier från de iranska myndigheterna på grund av sitt arbete för mänskliga rättigheter, sina diktsamlingar och sina akademiska skrifter. På 1990-talet var hon docent vid Teherans universitet och som en av mycket få kvinnor i Iran undervisade hon i islamsk lagstiftning. Hon har även engagerat sig i kvinnors rättigheter och mot dödsstraff. 

På grund av förföljelserna mot henne lämnade hon Iran 2011. Hon flydde först till Tyskland men kom till Uppsala ett år senare som fristadsförfattare. I oktober 2017 återvände hon till Iran, hon kallades till förhör och fick då veta att hon dömts i sin frånvaro till fem års fängelse. Domen överklagades och den 16 maj 2018 meddelades att straffet blev fem år villkorligt.

Sedigheh Vasmaghi är en mycket välkänd teolog och författare, och hon har publicerat flera diktsamlingar, akademisk litteratur och politiska krönikor. Samtliga hennes verk är bannlysta i Iran.

Vasmaghi har dock inte låtit sig tystas. I juni 2020 skrev hon tillsammans med ett 70-tal personer under ett upprop mot den polisbrutalitet som ledde till hundratals demonstranters död i samband med protesterna mot höjda oljepriser i november 2019.  I augusti dömdes hon till ett års fängelse. Domen har nu fastställts och hon måste även avtjäna den tidigare domen på fem års fängelse.

Skriv till storayatolla Khamenei i Iran och kräv att fängelsestraffet upphävs och att trakasserierna mot Sedigheh Vasmaghi upphör.

Osman Kavala, Turkiet

Den turkiske människorättsförsvararen, filantropen och publicisten Osman Kavala har ägnat sitt liv åt att främja dialog, fred, mänskliga rättigheter och demokratiska värden i Turkiet. Han greps den 18 oktober 2017 på flygplatsen i Istanbul och har nu suttit häktad i mer än tre år. Ursprungligen anklagades han för ”omstörtande verksamhet” och inblandning i Gezi Park-protesterna.

Rättsprocessen mot Osman Kavala har varit en politisk fars. Turkiet har till och med trotsat Europadomstolen för mänskliga rättigheter som i december 2019 krävde att Osman Kavala skulle släppas fri. Den 20 februari i år, kom det glädjande beskedet att åtalet mot Kavala ogillades och att han skulle släppas fri. Glädjen blev dock kortvarig, några timmar senare meddelade åklagaren att en ny rättsprocess skulle inledas och att Kavala nu anklagades för inblandning i kuppförsöket mot president Erdoğan som ägde rum i juli 2015. Han riskerar livstids fängelse. 

Osman Kavala är hedersmedlem i Svenska PEN.

Skriv till justitieministers i Turkiet och kräv att Osman Kavala omedelbart och villkorslöst släpps fri.