Kuba: Brådskande uppmaning att stödja aktivister, konstnärer och journalister i San Isidro-rörelsen.  

De kubanska myndigheterna har återigen attackerat Movimiento San Isidro, en av de viktigaste kulturorganisationerna på Kuba och en viktig del av demokratirörelsen. 

Musikern Denis Solís González greps med våld av säkerhetspolis den 9 november nära sitt hem i Havanna. Han dömdes snabbt till åtta månaders fängelse, vilket lett till att nio medlemmar av Movimiento San Isidro inlett en hungerstrejk för att kräva hans frigivning samt undertecknat en protest där de fördömer "kubanska regeringens oförmåga att föra dialog och erkänna oenighet."

På torsdagskvällen den 26 november bröt sig polisen in på San Isidro-rörelsens huvudkontor i Gamla Havanna och arresterade de 14 aktivisterna i byggnaden. De flesta har redan släppts, även om några hålls kvar på polisstationen. Stormningen av huset sammanföll med att Facebook och Instagram stängdes ner på Kuba.  

Efter polisens anstormning samlades under fredagsförmiddagen ett hundratal konstnärer framför kulturministeriet i Havanna för att uttrycka sin solidaritet med medlemmarna i San Isidro-rörelsen och för Denis Solís González samt kräver att få träffa kulturminister Alpidio Alonso Grau.  

Vi uppmanar därför de kubanska myndigheterna att respektera rätten till mångfald, rätten att demonstrera och yttra andra åsikter än regimens samt att kulturministern träffar demonstranterna för att diskutera yttrandefrihet och kultur på Kuba och de senaste godtyckliga arresteringarna av kubanska konstnärer och intellektuella.

Jesper Bengtsson
ordförande i Svenska PEN

Ett stort antal internationella och kubanska organisationer har publicerat ett gemensamt upprop till stöd för San Isidro

https://pen-international.org/news/cuba-urgent-call-to-preserve-lives-of-strikes-concentrated-in-movimiento-san-isidro