Ny rapport om Xinjiang

Böcker bränns, bokförlag stängs ned, författare, poeter, journalister och förläggare fängslas

Idag publicerar Svenska PEN rapporten, Writing against oblivion – Culture and Language as Means of Oppression and of Resilience in the Xinjiang Region, som belyser situationen i den västra regionen Xinjiang där miljontals människor, däribland uigurer, kazaker och andra muslimska minoriteter, fallit offer för en storskalig assimileringspolitik. I Xinjiang förs idag en hänsynslös kampanj där den muslimska befolkningen tvingas ge upp sin kulturella och etniska identitet för att konvertera till den Han-kinesiska majoritetskulturen. Den som läser koranen, talar uiguriska, utövar Islam eller bär sjal och därmed inte rättar sig efter kinesiska auktoritetskrav på assimilering, riskerar att placeras i de så kallade ”omskolningslägren”. Att det kommunistiska partiet under ledning av Xi Jinping gör allt i dess makt för att avskaffa den mångkulturalism och etniska pluralism som historiskt har präglat Kina, råder det idag inga tvivel om.

Rapporten lyfter i huvudsak situationen för uiguriska författare och poeter. Rapportförfattaren har intervjuat fem uiguriska exilförfattare som vittnar om hur det uiguriska språket och därmed den uiguriska litteraturen står inför hot om total utplåning. Böcker bränns, bokförlag stängs ned, författare, poeter, journalister och förläggare fängslas – Uyghur Human Rights Project (UHRP) rapporterar om över 400 fängslade författare och andra kulturutövare - och allteftersom försvinner det uiguriska språket från stadens gator. ”Det är idag omöjligt att skriva uigurisk litteratur i Kina”, säger Tahir Hamut, en av de intervjuade författarna. Poeten Mutallip Saydulla, även han intervjuad i rapporten, instämmer och menar att ”oavsett vad jag skriver anses det samhällsfarligt – endast baserat på min kulturella och etniska identitet som uigur. Att skriva som uigur i Kina idag är helt enkelt förenat med livsfara.”

Elin Alfredsson Malmros, statsvetare och medlem i Fängslade författares kommitté, ger i rapporten en historisk tillbakablick över det kommunistiska partiets syn på mångkultur och minoriteter för att sedan diskutera det intensifierade förtrycket under president Xi Jinping.

– Idén om en ”enad” nation – djupt rotad i det kommunistiska partiet – har under Xi Jinpings ledning utmynnat i ett försök att utplåna hela den uiguriska identiteten - den religiösa såväl som den etniska och kulturella, säger Elin Alfredsson Malmros.

– Rapporten visar med chockerande klarhet hur systematiska och långtgående Kinas försök att radera ut den uiguriska kulturen är. Den visar också hur viktigt språket är för identiteten hos grupper och individer och hur viktigt det därmed är att kämpa för språkliga minoriteters rättigheter, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.