Nyårshälsningar till fängslade författare

Den pågående coronapandemin sätter dessvärre käppar i hjulet för vår mångåriga tradition att träffas och skicka nyårshälsningar till fängslade författare. Men vi vet att det betyder mycket att få en hälsning i fängelset, och vi kan förstås skriva och skicka nyårshälsningar på egen hand .

Här får du fyra förslag på fängslade författare och deras adresser. Två ska skickas via vanlig post till fängelset (22 kr i frimärke) och två via e-post.

Har du frågor går det bra att mejla till: elisabeth.lofgren@svenskapen.se

Skriv gärna en kort hälsning på engelska (obs inga kort med religiösa motiv). Förslag på innehåll:

You are a fellow writer/journalist who has learned of his imprisonment

• You are sending a message of good will in the hope that your card finds him in good health/spirits

 

KINA Xinjiang: Ilham TOHTI

Ilham TOHTI är författare, akademiker, medlem i uiguriska PEN. Greps den 15 januari 2014 och dömdes till livstids fängelse.

Place of detention:

Xinjiang Uygur Autonomous Region No. 1 Prison

Urumqi City 830013

XUAR

People’s Republic of China

KINA: HU Shigen

HU Shigen är författare, medlem Independent Chinese PEN Center. Greps i juli 2015 och dömdes till sju och ett halvt års fängelse. Han har tidigare avtjänat 16 år i fängelse för att ha publicerat texter om övergreppen i samband med protesterna vid Himmelska fridens torg 1989.

Place of detention:

Changtai Prison Hospital

Xiqing District 300381

Tianjin City

People’s Republic of China

TURKIET: Ahmet Altan

Ahmet Altan är författare och journalist greps 2016 och dömdes till tio och ett halvt års fängelse efter fabricerade anklagelser om kopplingar till terrorism. Efter tre år i häkte släpptes Altan, men greps på nytt efter åtta dagar. Ahmet Altan är hedersmedlem i Svenska PEN.

Eftersom fängelset godtyckligt censurerar brev är det bättre att skicka en hälsning via e-post som kan läsas upp av Altans advokat vid besök i fängelset.

E-post: ahmetaltanmehmetaltan@gmail.com

HONDURAS: Cesario Alejandro Félix Padilla Figueroa:

Cesario Alejandro Félix Padilla Figueroa: journalist, styrelseledamot och grundare av PEN Honduras. Han dömdes för “usurpación' (att ha tillskansat sig egendom) till tre års fängelse i juni 2017.  Domaren spelade in domen, men den levererades inte skriftligt till Cesario Padilla på tre år, vilket gjorde det omöjligt för honom att kunna överklaga, eller yrka på en ny rättegång.

Skicka en hälsning på engelska eller spanska via e-post: periodistaporconviccion@gmail.com