Belarus: Uladzimir Ljankevitj åter fängslad

I söndags, den 6 december, blev poeten, musikern och medlemmen i Belarusiska PEN Uladzimir Ljankevitj gripen av säkerhetsstyrkor då han var på väg hem efter en filminspelning. Trots att han inte blev gripen i samband med någon demonstration, och trots att han följde med frivilligt, dömdes han på måndagen till femton dagars fängelse för deltagande i otillåten manifestation och våldsamt motstånd. Det är andra gången han grips och döms. I början av september dömdes han till nio dagars fängelse – tillsammans med sina PEN-kollegor, poeten Hanna Komar och översättaren Sjarzj Mjadzvedzeu – sedan han gripits vid en fredlig manifestation. Under höstens fredliga resning i Belarus har över 30.000 personer gripits av Lukasjenkos säkerhetsstyrkor. Många har blivit offer för mycket grovt våld i samband med och efter gripandet, omfattande tortyr finns dokumenterad.

Svenska PEN kräver att Uladzimir Ljankevitj omedelbart friges. Regimens angrepp på författare, konstnärer och andra verksammma inom kulturområdet måste omedelbart upphöra, och att alla belarusiska medborgare garanteras grundläggande rättigheter, i synnerhet yttrandefrihet, rätten till fredliga protester och till fria och rättvisa val.

Läs gärna mer i Svenska PENs nättidskrift PEN/Opp, vars aktuella nummer handlar om Belarus. På onsdag i nästa vecka publicerar PEN/Opp dikter av Uladzimir Ljankevitj och Hanna Komar.

Foto: Uladzimir Ljankevitj från PEN Belarus facebook