Svenska PEN välkomnar frisläppandet av Osman Kavala

20190626-kavala-jpgae6942-image.jpg

Den turkiske människorättsförsvararen och publicisten Osman Kavala har tillsammans med femton andra medåtalade friats i den så kallade Gezipark-rättegången. Detta bekräftades i dag av en domstol utanför Istanbul. Beslutet kom närmast som en chock för dem som närvarade under rättegången och ledde till jubel. Kavala frisläpps efter att ha suttit häktad i två år i i Silivrifängelset i Istanbul. 

Osman Kavala greps den 18 oktober 2017 på Atatürks flygplats i Istanbul dit han anlänt efter ett möte på Kulturinstitutet i Gaziantep, där han haft diskussioner med Goethe-Institutet om ett utökat samarbete. Sedan dess har Osman Kavala hållits isolerad i Silivrifängelset. Först i mars 2019 presenterades åtalet om ”omstörtande verksamhet” i samband med Gezi-protesterna, där Kavala anklagades för att ha samarbetat med den ungersk-amerikanske filantropen George Soros för att iscensätta Gezi-protesterna. 

Att Osman Kavala och de andra femton medåtalade nu är fria ser Svenska PEN som en stor framgång, men vädjar samtidigt till turkiska myndigheter att också frige det mycket stora antal journalister och oppositionella som fortfarande sitter fängslade runtom i landet.

”Det är ett oerhört glädjande besked. Rättsprocessen mot Osman Kavala och hans 15 medåtalade har varit en politisk fars. Turkiet har till och med trotsat Europadomstolen för mänskliga rättigheter som i december förra året krävde att Osman Kavala skulle släppas fri. Men i dag har rättvisa skipats”, säger Elisabeth Löfgren, ordförande i Svenska PENs Fängslade författares kommitté.