2019 års Bernspris tilldelas Måns Wadensjö

Foto: Sofia Runarsdotter

”Svenska PENs Bernspris 2019 tilldelas författaren Måns Wadensjö för hans skildringar av Stockholm som mötesplats, arbetsplats och socialt projekt i böckerna FörlossningenABC-stadenMänniskor i Solnaoch Monopolet. Författarens lågmälda gestaltningar av människorna och miljöerna gör staden synlig inifrån på ett nytt sätt.” 

Måns Wadensjö, född 1988, debuterade 2009 med romanen Förlossningen, en roman som skildrar arbetet på en förlossningsavdelning. Sedan dess har han gett ut tre böcker: ABC-staden, som handlar om Vällingbys framväxt; Människor i Solna, en uppväxtskildring och kollektivroman som utspelar sig i Stockholmsförorten Solna under några år på nittiotalet; Monopolet, där återigen arbetsplatsen står i fokus med Systembolaget som scen.

Måns Wadensjö kommenterar priset så här:

”Nästan varje dag går jag förbi bysten av August Blanche på Karlavägen, med inskriften ’Stockholmslivets skildrare’ på portalen ovanför. Jag har inte läst Blanche, men varje gång har jag liksom känt ett styng av avundsjuka – för frågar du mig så är Stockholmsskildrare nästan det finaste man kan få höra om ett författarskap.”

Bernspriset tilldelas en ”Stockholmsskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv. Priset instiftades 1963 av poeten och dåvarande ordförande i Svenska PEN Johannes Edfelt och dennes bror Arne Edfelt, som då var direktör för Berns restauranger i samband med Berns 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Bland tidigare mottagare av priset märks bland andra Per Anders Fogelström (1964), Alexandra Pascalidou (2002), Sara Stridsberg (2015) och Förenade Förorter (2018).  

För mer information kontakta:

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
070-268 25 29, jesper.bengtsson@svenskapen.se 

Elnaz Baghlanian, Svenska PENs kansli
070-272 57 33, elnaz.baghlanian@svenskapen.se

Foto: Sofia Runarsdotter