Ta Sajid Hussains försvinnande på största allvar

Sajid-Hussain (1).jpeg

I början av mars skulle den pakistanske journalisten Sajid Hussain flytta in i en lägenhet i Uppsala. Sedan dess är han spårlöst försvunnen.

Varken hans vänner eller familj har hört av honom.

– Det är för tidigt att säga vad orsakerna är men bara det faktum att försvinnandet skulle kunna ha med hans journalistiska arbete att göra är oroande. Polisen måste ta detta på största allvar, säger Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson.

2015 grundade Sajid Hussain nättidningen Balochistan Times. Han skrev om brott mot mänskliga rättigheter och korruption i sitt hemland och två år senare fick han politisk asyl i Sverige. Han har på senare tid arbetat som lärare på Uppsala universitet.

Vid tidpunkten för försvinnandet var Sajid Hussains familj, som bodde kvar i Pakistan, på väg att återförenas med honom i Sverige.

– Det finns uppgifter om listor över dissidenter som skulle vara måltavlor för den pakistanska underrättelsetjänsten och flera andra pakistanska journalister och aktivister har på senare tid utsatts för påtryckningar. Det kan finnas naturliga orsaker bakom försvinnandet, men risken är uppenbar att det rör sig om något annat, säger Jesper Bengtsson.