Ungern utnyttjar coronaepidemin för att begränsa yttrandefriheten

Målning: Lőrinc Borsos: Hungary I., 2008

Målning: Lőrinc Borsos: Hungary I., 2008

Under måndagen införde Ungern permanent undantagstillstånd när parlamentet godkände regeringens omstridda åtgärdspaket för bekämpande av coronaviruset Covid-19. Hädanefter och med ingen bortre tidsgräns styrs landet direkt genom regeringsdekret. Regeringen avgör själva när faran är över.  

Det ungerska parlamentet är därmed i praktiken avskaffat. Bland de juridiska åtgärder som införs för att begränsa virusets spridning, ingår även förbudet mot att publicera ”falsk information”. Enligt justitieminister Judit Varga gäller det även för journalister i deras bevakning av coronaepidemin. 

Enligt den nya lagen kan medvetet spridande av falsk information ge upp till fem års fängelsestraff. Åtal mot medborgare som avser förhindra myndigheternas arbete i kampen mot coronaviruset Covid-19 kan även inledas i förebyggande syfte. 

– Ungern har redan tidigare glidit flera steg bort från vad som är acceptabelt i en demokrati. I och med detta tar de steget fullt ut och gör en brutal inskränkning av fria och oberoende medier, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN. 

Jesper Bengtsson pekar särskilt på den paragraf i de nya lagarna som säger att det är regeringen själv som avgör när lagarna inte längre ska gälla.

– Även sett till krisläget under coronatider är detta oacceptabla regler, men den ungerska regeringen bäddar dessutom för att behålla dem under överskådlig framtid. Detta är en skandal utan dess like och jag utgår ifrån att de andra länderna inom EU reagerar kraftfullt.