Två gripna för Facebookinlägg: Ungerns auktoritära coronalag sätts i rörelse

Den 12 maj greps en 64-årig man i den ungerska staden Szerencs. Polisen ansåg att mannen hade gjort sig skyldig till att sprida rädsla och falsk information genom ett Facebookinlägg, där han skrev att den ungerska ledningen medvetet släppte på restriktionerna då smittorisken var som störst.
Mannen, som släpptes efter polisförhöret, försvarade sin handling och sade i en intervju med den oberoende nyhetssajten 444 att hans inlägg endast var ett filosofiskt tankespår. I detta fall hade inte polisen fog för att fälla mannen för ett brott, men trots detta framställs han som skyldig i statlig TV.

Ett liknande gripande skedde den 13 maj i staden Gyula. Denna gång var de en lokal oppositionell aktivist som greps för ett Facebookinlägg på samma grunder som det första fallet, och sedan släpptes igen några timmar senare.
Enligt Ungerns nya ”försvarslag mot coronakrisen” är det olagligt att sprida falsk information som försvårar kampen mot smittan, och polisen har därför rätt att både radera innehåll på internet och fängsla sina medborgare om de bryter mot dessa regler. Ett Faceookinlägg med personliga åsikter kan alltså ligga till grund för frihetsberövande inom ramen för brottsrubriceringen spridning av falska nyheter.

Bild: Lőrinc Borsos: Hungary I., 2008, http://borsoslorinc.com/works/hungary