Fängelsedomar mot journalister i Belarus är en parodi på rättvisa

672px-Relief_Map_of_Belarus.png

Nyligen har fyra journalister i Belarus dömts till tio dagars fängelsestraff och höga böter. Deras ”brott” är att de påstås ha deltagit i olagliga protester. I själva verket har de utfört sitt helt legitima arbete som professionella journalister genom att bevaka protesterna.

Svenska PEN protesterar kraftfull mot domarna mot, Ales Asiptsou, Michail Arsjynski, Aljaksandr Burakou och Zmitser Lupatj.  De ständiga hoten, trakasserierna och fängelsedomarna mot journalister i Belarus är ett hån mot press-och yttrandefriheten.

- Det är ett klassiskt knep i diktaturer och länder med bristande demokrati, att anklaga journalister som bara gör sitt jobb för att vara lierade med de grupper de skriver om eller bevakar. Det var det som hände Johan Persson och Martin Schibbye när de reste in i Ogadenprovinsen för några år sedan. Det är det som nästan dagligen händer i Turkiet med journalister som skriver om den kurdiska frågan och det är den metoden Lukasjenka använt sig av den här gången. Omvärlden måste fördöma de här metoderna, var de än visar sig, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.

President Aleksandr Lukasjenkas järngrepp om makten tillåter inga oberoende röster att ifrågasätta tillståndet i landet. I samband med den senaste tidens protester greps även flera bloggare och personer som blivit intervjuade av de nu dömda journalisterna. Med tanke på den pågående Coronapandemin är det också ett högt och cyniskt spel med människors hälsa att döma dem till internering i fängelser där de riskerar att utsättas för smitta.

Svenska PEN kräver att Ales Asiptsou, Michail Arsjynski, Aljaksandr Burakou och Zmitser Lupatj släpps, att domarna och bötesbeloppen upphävs och att tillslagen mot journalister omedelbart upphör.