Svenska PEN och 38 civila samhällsorganisationer beklagar beslutet att blockera Özgürüz

IN ENGLISH

Svenska PEN och 38 organisationer, inklusive PEN International, beklagar beslutet att av en turkisk domstol att förbjuda åtkomst till den tyskbaserade online-radiostationen. Vi uppmanar de turkiska myndigheterna att vända beslutet, stoppa trakasserierna mot Dündar och reformera landets lagar och rättsliga praxis så att internetfrihet kan garanteras.

Den 16 juni förbjöd den fjärde brottsdomstolen i Ankara tillgång till radiostationen Özgürüz ('We Are Free') och dess webbplats ozguruz20.org på begäran av högsta rådet för radio och TV (Radyo ve Televizyon st Kurulu, RTÜK). De hävdar att stationen strömmat olagligt, samt att de sänt Turkiet-kritiskt innehåll. RTÜK kallar i ett inofficiellt uttalande stationens ansvariga Dündar en "FETÖ-misstänkt" och refererar till hans rättegång då den enligt dem ska ha avslöjat statsdokument och information, samt erhållit hemlig information i syfte att spionera, trots att den senare anklagan avslagits.

Dündar, tidigare chefredaktör för tidningen Cumhuriyet, sade i sitt svar: 'Regeringen, särskilt under den senaste perioden, har tagit kontroll över informationskällor som det Turkiska statistiska institutet och en stor del av det totala nyhetsmediet; men den kunde inte övervaka eller hindra medieorganisationer som Özgürüz Radyo att strömma fritt.”

Han meddelade också att radion kommer att fortsätta sända på ozguruz21.org. Internetfriheten i Turkiet är under ständigt attack från regeringen och den rutinmässiga olagliga blockeringen av webbplatser, bryter mot det redan begränsade utrymmet för oberoende medier och röster från oliktänkande.

Dündar har varit offer för rättsliga trakasserier från de turkiska myndigheterna sedan 2015, med flera straffrättsliga förfaranden som fortfarande pågår. Han arresterades mellan 26 november 2015 och 26 februari 2016 och har bott i exil i Tyskland sedan december 2016. Özgürüz har vid upprepade tillfällen blockerats av de turkiska myndigheterna, detta även i januari 2017, innan radiokanalen börjat publicera nyheter.