Narges Mohammadi smittad av Covid-19

IN ENGLISH/FARSI

GENEVA, 22 juli 2020

En grupp människorättsexperter från FN kräver att Iran släpper människorättsaktivisten Narges Mohammadi, som enligt uppgift lider av Coronavirus-symtom innan det är för sent. Gruppen med 16 experter har uttryckt allvarlig oro över att Mohammadi verkar ha smittats av COVID-19 i Zanjan-fängelset. Mohammadi har suttit fängslad sedan 2015 på anklagelser som härrör från hennes arbete med mänskliga rättigheter.

”Vi är oerhört bekymrade över Ms Mohammadis välbefinnande. Vi väckte tidigare oro för att hon och andra individer i iranska fängelser är i stor risk om de smittas av COVID-19 och kräver att de omedelbart släpps,” sa experterna. ”För dem med underliggande hälsotillstånd, som till exempel Mohammadi, kan det få konsekvenser av liv eller död. De iranska myndigheterna måste agera nu innan det är för sent. ”

Dessa uppmanade också myndigheterna att ge Mohammadi resultaten av COVID-19-testet som hon tog den 8 juli och flytta henne till ett sjukhus för korrekt vård. Hon visade de första symptomen på COVID-19 den 29 juni 2020. Hennes tillstånd försämrades inom kort och ledde till en medvetenhetsförlust den 5 juli 2020.

Narges Muhammadi är hedersmedlem i Svenska PEN, som engagerat sig i hennes fall sedan långt tillbaka. Svenska PEN kräver omedelbar frigivning av Muhammadi.

Source: OHCHR

Bakgrund Narges Mohammadi:

I juni 2010 greps Narges Mohammadi och dömdes till 11 års fängelse. Domen överklagades och under tiden var hon fri mot borgen. Straffet sänktes i högre instans till sex års fängelse. Den 20 april 2016 ställdes Mohammadi återigen inför rätta, åtalad för att ha "spridit propaganda mot staten", och för att ha varit medlem i "en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten" – den nu förbjudna organisationen Defenders of Human Rights Centre, samt för sitt arbete i organisationen Step by step to stop the death penalty. I september samma år dömdes hon till sammanlagt 16 års fängelse och kommer att friges först 2026.

Narges Mohammadis hälsotillstånd är mycket dåligt, hon utsätts för svåra trakasserier i det ökända Evinfängelset i Teheran. Hennes man, journalisten och människorättsaktivisten Taghi Rahmadi lever i exil i Paris med parets två barn. Narges har nekats ha kontakt med sin familj, men efter att hon hungerstrejkat tillåts hon nu tala i telefon med sina barn en gång i veckan.

År 2011 tilldelades Narges Mohammadi den svenska regeringens Per Angerpris och hon är hedersmedlem i Svenska PEN.