Nytt nummer av PEN/Opp ute på tema hatspråk

#35 HATSPRÅK
WWW.PENOPP.ORG

Temat för det nya numret av PEN/Opp är "Hatspråk". Vi fokuserar på hatets språk – ett språk som skiljer sig från andra, eftersom att det används endast för ett syfte – att skrämma, hota och tysta. Fjorton journalister, författare, aktivister och poeter från planetens alla hörn skriver om olika aspekter av hatspråk. Vi följer med människorättsadvokaten Louis Gitinywa till Rwanda får läsa om Rwanda Genocide Law – en lag som kom till för att motverka en upprepning av folkmordet, men som numera utnyttjas av makthavare för att tysta journalister och oliktänkande. Hur blev det så?

Journalisten och människorättsaktivisten Nurcan Baysal tar oss med till Kurdistan – ett landområde som enligt Turkiet inte existerar, och där du riskerar fängelse om du nämner den kurdiska högtiden "Newroz" i en tweet. Hon berättar personligt och drabbande om det krig som Turkiet för mot allt som har med Kurdistan att göra, ett krig som utövas med hot och våld, men också är ett krig mot ord.

HBTQI-aktivisten Melusi Simelane tar oss med till en av världens sista kungadömen, Swaziland. Ett land där sex mellan män är förbjudetenligt lagar instiftade under kolonialismens dagar – som tog slut så sent som 1968.

Var går gränsen mellan yttrandefrihet och hatspråk? Ett laddat samtal som aldrig blir inaktuellt, och där argumenten ständigt möts av nya utmaningar. Daniel Gorman från engelska PEN medverkar med en skarp artikel om den extremhöger som idag använder sig av yttrandefriheten för att rättfärdiga hatspråk. Han ger oss också en tillbakablick på hur detta samtal förts i det förflutna. 

Och vad gör hatspråk för avtryck i vår vardag? En intensiv diskussion pågår kring sociala mediaplattformarnas ansvar – borde Facebook anlita språkgranskare som vaktar på de hundratusentals inlägg som publiceras dagligen? Hur skyddar vi människor från hot och hat och samtidigt motverkar censur?

Medialandskapet växer och krymper på samma gång. 

Casia Bromberg, Vik. Chefredaktör för PEN/Opp skriver i sin ledare: ”Vad är hatspråk?”. Vi får flera olika svar på frågan i detta nummer av PEN/Opp. Men det framstår tydligt att det är ett lömskt verktyg som långsamt flyttar på gränserna för vad vi uppfattar som normalt. En skrämmande kraft som successivt förändrar och förvränger vår uppfattning om verkligheten."

Läs de första texterna: 
Nurcan Baysal / Att föra krig mot ord
Ett namn har förekommit särskilt ofta i rapporteringen kring Coronapandemins spridning i Latinamerika; president Jair Bolsonaro. Världen ser på medan en till synes oberörd landsfader vidhåller att pandemin är en ”överdriven neuros” och åker på tur med sin jetski i en sjö utanför huvudstaden Brasilia medan dödstalen skjuter i höjden. Vad är det egentligen som hänt under de senaste månaderna i Brasilien, och var ska det hela sluta? Journalisten Juliana Dal Piva ger oss en rapport från ett land i omfattande kris. 

Matthew Cheng och Yasuhiro Yatsumoto / Fyra dikter från Hong Kong
Matthew Cheng är poet, kritiker och redaktör på tidskriften ”Voice and Verse”. Han har gett ut tre poesisamlingar och är medförfattare till ”Wait and see”, en antologi med poesi från sex unga poeter från Hong Kong.
 
Yasuhiro Yotsumoto är poet, essäist, kritiker och översättare. Hans debut ”A laughing bug” utkom 1991, följt av åtta diktsamlingar. Yasuhiro Yotsumoto är också redaktör för plattformen Poetry International web och sitter i redaktionen för poesi-tidskriften ”Beagle” i Japan.
 
PEN/Opp är stolta att kunna publicera deras poesi från dagens Hong Kong, en stad där ingen vet vad som kommer att hända imorgon. En stad som Yasuhiro Yotsumoto skriver, fläckar allas våra händer med färskt blod.

Illustration: Kajsa Nilsson