Honduras: Återkalla domen mot Cesario Alejandro Félix Padilla Figueroa

IN ENGLISH

PEN International uppmanar de honduriska myndigheterna att återkalla domen mot journalisten Cesario Alejandro Félix Padilla Figueroa. Domen fastställdes tre år efter rättegången där han dömts för att ha utövat rätten till yttrandefrihet. Domen mot Cesario Padilla för “brott mot olaglig förvaring av allmän egendom" innefattar tre års fängelse, tvångsarbete i fängelse, samt upphävande av hans rättigheter och betalning för skador som myndigheterna av National Autonomous University of Honduras (UNAH) påstår att han orsakat.

Cesario Alejandro Félix Padilla Figueroa är journalist, studentledare, styrelseledamot och grundare av PEN Honduras. Han dömdes för “usurpación' vid National Autonomous University of Honduras (Universidad Nacional Autónoma de Honduras - UNAH ) 7 juni 2017. Domen utfärdades av en domare och spelades in. Det varken transkriberades eller levererades i ett dokument till Cesario Padilla på tre år, vilket gjorde det omöjligt för journalisten att få kontakt med rättsväsendet för ett överklagande, eller yrka på en ny rättegång.

”Att undanhålla innehållet i domen för att förhindra Padilla från att försvara sig, och demonstrera hur de honduranska myndigheterna agerar mot rättvisa och demokrati, begränsar vår kollegas Cesario Padillas frihet”, säger Carles Torner, verkställande direktör för PEN International, som anser att Padilla Figueroa och andra universitetsstudenter förföljs för att de har utövat sin rätt till yttrandefrihet, förenings och församlings– frihet, som ingår landets konstitution (artiklarna 72-75 och 79), liksom den amerikanska konventionen om mänskliga rättigheter (Artiklarna 13 och 15) och det internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (artiklarna 19 och 21), som Honduras är en statlig part i.

Domen representerar kulmen på ett mönster av trakasserier som Padilla Figueroa har utsatts för sedan 2014, då han deltog i studentprotester vid UNAH, som krävde ett slut på planerna på att privatisera universitetet, samt krav på demokratisering av dess styrande organ. Padilla Figueroa har också utsatts för trakasserier, inklusive övervakning, i samband med sitt engagemang i protesterna.