Svenska PENs resolution om Belarus antas vid PEN Internationals kongress 

I slutet av september antogs en resolution på PEN Internationals årliga kongress om den mycket allvarliga situationen i Belarus och regimens svåra förtryck av yttrandefrihet och brott mot mänskliga rättigheter. 

Resolutionen lades fram av Svenska PEN och riktar sig mot såväl de belarusiska myndigheterna som det internationella samfundet. De belarusiska myndigheterna uppmanas att släppa de aktivister, författare, journalister och kulturarbetare som hålls fängslade, upphöra med trakasserierna av oberoende media och människorättsorganisationer, samt upphäva den lagstiftning som begränsar yttrandefriheten. 

Sedan det mycket omskrivna presidentvalet i Belarus i augusti 2020, har fredliga demonstrationer och protester för yttrandefrihet och demokrati kvästs med oerhört brutalt våld. Säkerhetsstyrkornas våld har sedan övergått i tortyr på polisstationer och i häkten. Fyrtiotusen personer har gripits och dömts till böter eller fängelse efter summariska rättegångar.

Flera människorättsorganisationer, demokratiaktivister och kulturarbetare har tvingats till tystnad eller att gå i exil. I augusti 2021 kom beskedet att det belarusiska PEN-centret upplösts av landets högsta domstol. Kort därefter tvingades även Författarförbundet och Journalistförbundet att stängas. Resolutionen uppmanar därför det internationella samfundet att erkänna kulturarbetares utsatthet, stödja dem i deras asylansökningar, samt garantera att deras mänskliga rättigheter upprätthålls.

”Fängelserna i Belarus är fyllda av människor vars enda brott är att de krävt yttrandefrihet och demokrati. När dessa människor tvingats till tystnad måste vi visa vår solidaritet och ge dem en röst”, säger Elisabeth Löfgren, ordförande i Svenska PEN:s Fängslade författares kommitté.