Memorial hotas med nedstängning

Rysslands främsta människorättsorganisation, Memorial International Society, har stämts av den ryska staten och Högsta domstolen meddelade den 11 november att åklagaren kräver att organisationen ska stängas ned. Fallet ska prövas den 26 november. En liknande stämningsansökan har lämnats in mot Memorials systerorganisation Memorial Human Rights Centre. Enligt åklagaren har Memorial vid upprepade tillfällen brutit mot lagen om ”utländska agenter”.

- De ryska myndigheterna har under många år stämplat organisationer som arbetar för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter som ”utländska agenter”. Deras försök att stänga Memorial International Society och Memorial Human Rights Centre, två av de mest respekterade rättighetsorganisationerna i landet, är ett angrepp på det oberoende samhället. Hela PEN-rörelsen ger sitt stöd till Memorial och deras orädda aktivister. Vi uppmanar myndigheterna att omedelbart dra tillbaka stämningarna och att upphäva lagar, som exempelvis lagen om ”utländska agenter”, som kväver yttrandefriheten och föreningsfriheten, säger Ma Thida, ordförande i PEN Internationals Writers in Prison Committee. 

- En nedstängning av Memorial kommer att göra det ännu svårare, för det ryska samhället som helhet och för miljontals släktingar till offren för Stalins terror, att förespråka mänskliga rättigheter i Ryssland.  Det skulle rättfärdiga brotten från det förflutna, utrota minnet av historien och befästa dagens förtryck, säger Nadezjda Azjgichina, chef för PEN Moskva. 

- Memorials arbete och öde är avgörande för Ryssland och omvärlden. Mänskliga rättigheter, värdighet och historia tillhör oss alla. Vårt gemensamma minne måste förbli levande och tragedier från det förflutna får inte upprepas. Vi uppmanar till internationell solidaritet och kräver att de ryska myndigheterna bevarar Memorials livsviktiga uppdrag, säger Jelena Tjizjova, styrelseledamot i Sankt Petersburg PEN. 

Bakgrund

Memorial grundades i Ryssland 1988. Organisationen har dokumenterat politiskt förtryck i Sovjet- och postsovjetiska Ryssland och bidragit med juridiskt och moraliskt stöd för dess offer. Fredspristagaren Andrej Sacharov var en av Memorials grundare.

Inledningsvis fick organisationen visst lokalt stöd men myndigheternas attityd har förändrats i takt med den ökande glorifieringen av Sovjets förflutna och Putins uttalande att ”den överdrivna demoniseringen av Stalin är en attack mot Sovjetunionen”.

Lagen om ”utländska agenter” antogs år 2012, den innebär svåra restriktioner för organisationer som får bidrag från utlandet. År 2015 kom ytterligare en lag om ”oönskade organisationer” som ger myndigheterna rätt att förbjuda internationella organisationer att verka i landet. Lagen om ”utländska agenter” har ytterligare skärpts och omfattar nu även media och enskilda bloggare som får bidrag från utlandet. 

PEN har upprepade gånger krävt att lagen ska upphävas.