Talibanernas ministerium inför nya lagar för att tysta kvinnor

De nya riktlinjerna för medier, som publicerats av talibanregeringen, är djupt alarmerande med åtgärder som kraftigt kommer att diskriminera kvinnor som deltar i Afghanistans offentliga liv. Riktlinjerna är bara ett exempel på det växande förtrycket från talibanerna efter deras maktövertagande i augusti i år. 

Vid ett möte, den 21 november, med afghanska journalister och representanter för de få kvarvarande medieorganisationerna i landet, informerade den tillförordnade ministern för ministeriet för ”spridning av dygd och förebyggande av laster”, Mohammad Khalid Hanafi, om de mycket restriktiva riktlinjerna för medier.

Riktlinjerna har till syfte att återinföra talibanernas ultrakonservativa åsikter om sharia i det afghanska samhället, vilket kommer att innebära en kraftig inskränkning av yttrandefriheten.  

Kvinnliga skådespelare förbjuds i dramaserier, elektroniska medier som porträtterar profeten Mohammed eller andra religiösa förebilder kommer att förbjudas liksom komedi- och satirprogram som kan uppfattas som förnedrande eller förolämpande. Kvinnliga journalister måste bära vad som beskrivs som ”islamisk hijab”. 

Detta är det första påbudet från det återupplivade ministeriet för spridning av dygd och förebyggande av last. Under talibanernas tidigare styre var det detta ministerium som övervakade det systematiska förtrycket av kvinnor och flickor. Det faktum att ministeriet nu övertagit den byggnad som tidigare hyste den nationella regeringens ministerium för kvinnofrågor ger en levande illustration av talibanernas inställning till kvinnor och flickor. 

De nya riktlinjerna står i stark kontrast till talibanernas försök att polera sitt internationella anseende och inhemska legitimitet, genom uttalade försäkringar om att ge större friheter för kvinnor och för yttrandefrihet under den nya talibanregimen. Kvinnoledda protester som ägde rum omedelbart efter talibanernas återkomst till makten har mötts med våld. Tidigare denna månad hittades fyra kvinnokroppar i staden Mazar-I-Sharif, en av de döda kvinnorna var den kända kvinnorättsaktivisten Frozan Safi. 

PEN har tidigare rapporterat om talibanernas och andra militanta gruppers upptrappning av mord på intellektuella, universitetsstudenter och civilsamhällsaktivister, vilket haft en förödande inverkan på det afghanska samhället. Talibanerna har rutinmässigt engagerat sig i våldsamma repressalier mot alla som är associerade med den tidigare afghanska regeringen eller internationella medier. Detta har resulterat i en massflykt av journalister, författare och andra intellektuella, som fruktar talibanernas förföljelse.

Kompetensflykten äventyrar Afghanistan framtid, berövar landet dem som bäst kan ta itu med landets trängande utmaningar och tvingar dem som är kvar till tystnad. Genom att neka afghaner utrymme att öppet uttrycka, utbyta och debattera idéer, riskerar talibanernas repressiva handlingar att störta hela landet in i utdragna konflikter och lidande.