Historikern Jurij Dmitrijev är nästa fall i Svenska PENs kampanj Tolv tystade röster

Den ryske historikern och människorättsaktivisten Jurij Dmitrijev, som i tre decennier forskat om och avslöjat massgravar från Stalintiden, greps i december 2016, på falska anklagelser och dömdes i september 2020 till 13 års fängelse. Historieskrivning och arkivforskning har blivit en allt farligare yrkesverksamhet i dagens Ryssland där fler och fler tystas av regimen.

Jurij Dmitrijev har i över tre decennier forskat om Stalinterrorn i Karelen på trettiotalet, i hög grad i samarbete med människorättsorganisationen Memorial, för vars karelska gren han fortfarande är ordförande. Genom träget arbete både på KGB-arkiven och ute i de djupa karelska skogarna har han lyckats kartlägga flera massavrättningsplatser från Stalintiden, som nu fungerar som platser för hågkomst och som ett sätt att ge det moderna Ryssland en möjlighet att göra upp med sitt förflutna.

“Dmitrijev är historiker och för en sådan utgör minne och glömska arbetsmaterial. Hans brott: att lyfta på minneslagren och spränga en nationell förträngning och lögn med kunskap och fakta – helt enkelt ge makt över historieskrivningen till dem som varit en del av den, folket i Ryssland.”

/Elisabeth Åsbrink, författare och tidigare ordförande i Svenska PEN. Klicka här för att komma till kampanjens sida där det finns mer information om Dmitrijev och där du kan läsa Elisabeths Åsbrinks text i sin helhet. På sidan finns också mer information om Dmitrijev och förslag på vad du kan göra för att bidra till hans frigivning.

Kampanjen Tolv tystade röster inleds i oktober och kulminerar i september 2022 då Svenska PEN står värd för den 88:einternationella PEN kongressen som äger rum i Uppsala. Syftet är att belysa de hot som just nu riktas mot det fria ordet och några av dem som med sina arbeten har den viktiga förmågan att gestalta eller ge plats åt det som många andra tänker. Urvalet har en vid geografisk spridning och berör personer verksamma inom flera olika grenar inom det litterära fältet och kan på så sätt betraktas som en provkarta på vad PEN:s arbete är idag.

Foto Viktoria Ivleva. Bilden har beskurits.