Stoppa utlämning av Julian Assange till USA!

I ett gemensamt uttalande fördömer flera PEN-centra fredagens beslut, av en appellationsdomstol i Storbritannien, att godkänna överklagandet från USA och därmed ge klartecken till utlämning av Wikileaks grundare Julian Assange. Beslutet är ett hårt slag mot mediafriheten och kommer att få allvarliga konsekvenser för granskande journalistik runt om i världen. PEN uppmanar Högsta domstolen att ompröva beslutet och stoppa utlämningen. Vidare kräver PEN att lagar om spionage inte används mot journalister och publicister som avslöjar information som är av allmänt intresse och att anklagelserna mot Julian Assange dras tillbaka. 

  

Dagens beslut från appellationsdomstolen upphäver ett tidigare beslut från en lägre domstol som stoppade utlämningen av medicinska skäl, med hänvisning till Julian Assanges psykiska tillstånd. Domaren hävdade då att en utlämning till USA skulle vara ”förtryckande”, beslutet grundade sig på bedömningen att det förelåg en självmordsrisk om Assange skulle utsättas för det amerikanska straffsystemet.

 

“PEN International fördömer resolut beslutet från appellationsdomstolen att tillåta utlämning av Julian Assange till USA. Att beslutet presenterades på den internationella dagen för mänskliga rättigheter utgör ett chockerande slag mot pressfriheten världen runt, och ett farligt prejudikat som skulle kunna påverka det legitima arbetet av journalister och publicister överallt. Vi uppmanar de brittiska myndigheterna att omedelbart släppa honom och blockera hans utlämning till USA”, säger Ma Thida, ordförande i PEN:s Internationella kommitté för fängslade författare

 

Bakgrund

Assange har sedan april 2019 hållits häktad i Belmarsh Högsäkerhetsfängelse, för att ha brutit mot borgen. I maj 2019 anklagades Assange av USA:s justitiedepartement för att på 17 punkter ha brutit mot den amerikanska spionlagen då han 2010 förvärvat och publicerat hemliga dokument rörande USA:s diplomatiska och militära förehavande. 

 

Flera yttrandefrihetsgrupper och internationella folkrättsjurister har tydligt klargjort att rättsprocessen belyser stora problem gällande pressfriheten i det första tillägget i USA:s konstitution och hur detta sänder en farlig signal till journalister och publicister världen över. 

 

Amerikanska åklagare har redan åtalat Assange för konspiration av dataintrång, vilket också inkluderande en rad handlingar som faller under journalistiskt arbete. I juni 2019 skrev Storbritanniens inrikesminister under en amerikansk order om Assanges utlämnande. Om han döms för dessa anklagelser, löper han risk att dömas till 175 år i fängelse. Den 24 juni 2020 utökade USAs justitiedepartement åtalet gällande konspiration om dataintrång.