Narges Mohammadi tillbaka i isoleringscell i Evinfängelset

Svenska PEN har nåtts av den oroande informationen att Narges Mohammadi återigen har förts till det ökända Evinfängelset i Teheran där hon placerats i isoleringscell. Samtidigt kommer uppgifter om nya anklagelser mot henne, däribland publiceringen av boken Vit tortyr

Narges Mohammadi greps av säkerhetspolis den 16 november under en minnesceremoni för en av de ungdomar som sköts till döds i samband med protesterna mot regimen i november 2019. Efter några dagars ovisshet om vad hon befann sig fick familjen veta att hon hade förhörts av säkerhetspolis och sedan förts till Evinfängelset för att avtjäna det straff på 30 månader och 80 piskrapp som hon dömdes till i maj. 

Den 23 november informerades Narges Mohammadi om att den iranska regimen anklagar henne för en lång rad nya ”brott”. 

De nya anklagelserna omfattar bland annat: 

  • Publicering av boken Vit tortyr där 13 kvinnors vittnar om övergrepp de utsatts för i fängelset. 

  •  Publicering och spridning av ”osann information” om trakasserier mot kvinnliga fångar.

  • Deltagande i minnesstunder för de ungdomar som dödades av säkerhetspoliser i samband med protesterna mot regimen i november 2019.

  • Att hon sjungit hyllningssången ”Az khoone Javanan vatan laleh damideh” till minnet av de ungdomar som miste livet under novemberprotesterna. 

  • Deltagande i minnesstund för de passagerare som miste livet när ett ukrainskt flygplan sköts ned av en iransk missil. Anklagelsen riktar sig särskild mot att Narges Mohammadi tände ljus för offren. 

  • Medlemskap i Centret för försvarare av mänskliga rättigheter i Iran.

  • Vägran att inställa sig i rätten i protest mot domen på 30 månaders fängelse, 80 piskrapp samt böter.

-       Samtliga anklagelser mot Narges rör helt legitima aktiviteter hon deltagit i under sin korta tid i frihet sedan hon släpptes i oktober 2020 efter att ha suttit åtta och halvt år i fängelse. Att boken Vit tortyr finns bland anklagelserna visar vilken rädsla regimen har för sanningen och för dem som vågar vittna om det som så många utsätts för, säger Massood Mafan, Narges Mohammadis svenska förläggare. 

-       Den iranska regimen skyr inga medel i förföljelsen av Narges Mohammadi. De nya anklagelserna är helt absurda och ett tydligt försök att tysta henne. De strider mot såväl internationella rättsprinciper som grundläggande mänskliga rättigheter, säger Elisabeth Löfgren, ordförande Fängslade författares kommitté, Svenska PEN. 

Läs mer om Narges Mohammadis fall här.

Bild: Stillbild från en video som Narges Mohammadi skickade till Svenska PEN när kampanjen för hennes fall inleddes den 15 november inom ramen för Tolv tystade röster. Dagen efter greps hon. I filmen uttrycker hon tacksamhet för det stöd hon får från Svenska PEN och vikten av internationell uppmärksamhet för dem som fängslats.