Släpp den spanske rapparen Pablo Hasél

I ett uttalande kräver PEN International och PEN Catalàn att den spanske rapparen, Pablo Hasél, omedelbart släpps ur fängelset och att Spanien ändrar lagstiftningen som inskränker yttrandefriheten.

Den 16 februari grep kravallpolis Pablo Hasél, som hade barrikaderat sig inne i Lleidas universitetsbyggnad, efter att han vägrat överlämna sig till polisen för att avtjäna ett fängelsestraff för ”förhärligande av terrorism” i låttexter och på Twitter. Gripandet av Pablo Hasél ledde till protester och sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i flera städer runt om i Spanien. 

-        Att Pablo Hasél döms till fängelse för sina låttexter och tweets är ännu ett exempel på hur de spanska myndigheterna tystar konstnärliga röster. Demokratier fängslar inte poeter, även om orden de uttrycker är stötande eller obekväma. Det är häpnadsväckande att Spanien nu gör detta. Fredliga uttryck, även om de kan tolkas som förolämpande eller respektlösa, får aldrig kriminaliseras, säger Salil Tripathi, ordförande för PEN Internationals kommitté för fängslade författare. 

Hasél dömdes enligt artikel 578 i den spanska strafflagen, som förbjuder ”förhärligande av terrorism”. Han dömdes även för att ha förolämpat kungahuset och statliga institutioner.  Under senare år har flera musiker, på orätta grunder, åtalats för att ha förhärligat terrorism eller förolämpat kungahuset.   

I mars 2018 dömdes Pablo Hasél till två år och en dags fängelse och 24 300 euro i böter. Åtalet grundades på inlägg på Twitter och en låt på Youtube, som kritiserar det spanska kungahuset. 

Efter överklagande kortades straffet ner till nio månader och en dag, domen fastställdes av högsta domstolen i maj 2020. 

Läs hela uttalandet på engelska:

https://pen-international.org/news/spain-release-rapper-and-uphold-freedom-of-expression