Fallet Jurij Dmitrijev och hotet mot den fria historieforskningen

28 april, 19.00-20.30

I september dömdes den ryske historikern Jurij Dmitrijev till tretton års fängelse på fabricerade anklagelser om ”barnpornografibrott och vapeninnehav”. Dmitrijev hade blivit en nagel i ögat på ryska myndigheter då han inom ramen för organisationen MEMORIALs arbete sökt och funnit flera massgravar i Karelen från Stalintiden – ett arbete som tidigare fått statligt stöd men som Ryssland på senare år på nytt försökt mörka. Domen betyder med all säkerhet en död i fängelset för den redan sjuke Dmitrijev.

Hans fall sätter ljuset på de hot som seriös historisk forskning utgör för totalitära stater vilka själva vill kontrollera historien. Rapporter om avskedanden av misshagliga historiker kommer också från dagens Polen och Ungern. I land efter land ser vi prov på hur politiker i allt högre grad tolkar om ”historien” för sina egna syften – också i Sverige.

För att fästa sökljuset på dessa växande hot mot en fri humanistisk forskning ordnar Svenska PEN i samarbete med Dagens Nyheter, Nobelmuseet och PEN International ett seminarium om fallet Dmitrijev som kommer att websändas internationellt. Språket är engelska.  

Philippe Sands, engelska PEN:s ordförande och författare till böckerna ”Vägen till Nürnberg” och ”Råttlinjen”

Anne Bikont, polsk författare, bland annat till den uppmärksammade ”vi från Jedwabne”. 

Anna-Lena Laurén, expert på dagens Ryssland och DN:s korrespondent. 

Mikael Nydahl, översättare. 

Samtalsledare är Per Svensson.


Tid: Onsdagen den 28 april

Plats: Webbinarium i Zoom, streamas genom Svenska PEN:s Facebooksida och på Dagens Nyheters hemsida.