AHMET ALTAN HAR SLÄPPTS UR FÄNGELSET

Den turkiske författaren och journalisten Ahmet Altan släpptes den 14 april ifrån Silivrifängelset efter ett beslut i den turkiska Kassationsdomstolen. Då hade han suttit inspärrad i 4,5 år, anklagad för påstådd inblandning i militärkuppen mot Tayyip Erdoğan genom sina relationer till dennes ärkefiende, exilpredikanten Fethullah Gülen. Anklagelser som Ahmet Altan hela tiden nekat till.

Domen kom en dag efter prövningen i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, där man funnit att det saknades tillräcklig grund för anklagelserna och krävt omedelbar frigivning av Ahmet Altan. Även den charmoffensiv mot president Joe Biden, som Turkiet bedriver just nu för att förbättra de dåliga relationerna till USA-administrationen, menar många kan ha bidragit till beslutet.

En rad människorättsorganisationer över hela världen, inte minst PEN, har engagerat sig i fallet Ahmet Altan.  Svenska Pen publicerade nyligen samtidigt ett namnupprop i Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Journalisten, där man uttryckte sitt stöd för Ahmet Altan och begärde att han, som oskyldig till de bisarra anklagelserna, genast frigavs. 

I åtalet påstods Ahmet Altan ”med uppsåt ha stött en terroristorganisation” och under en direktsänd TV-debatt strax innan det misslyckade kuppförsöket ha skickat ”underförstådda meddelanden i syfte att uppvigla det turkiska folket”. För detta dömdes Ahmet Altan först till livstids fängelse, ett straff som senare omvandlades till 10,5 års fängelse. I november 2019 frigavs han, för att en vecka senare åter fängslas efter sina uttalanden i tidningen Guardian. 

I denna vecka utkommer Ahmet Altans Jag kommer aldrig mer se världen på Kaunitz Olssons förlag. En bok som skrivit på utsmugglade pappersbitar i fängelset och som beskriver Ahmet Altans 50 månader i Silivrifängelset utanför Istanbul.

I en intervju i New York Times i samband med publiceringen av den engelska versionen av boken uttryckte sig Ahmet Altan nyligen så här:

”Du kan döda författare, du kan fängsla författare, du kan tortera författare, men du kommer aldrig kunna slå bort dem som man gör med myggor. En författare är mer än sin kropp. ”Ju intensivare du försöker undanröja en författare, desto mer bidrar du till att han eller hon växer, samtidigt som du själv krymper: Till slut är det du som är en mygga. Det är därför författare orsakar så mycket raseri hos makthavare.”