Attackerna mot författare, journalister och kulturarbetare fortsätter med oförminskad styrka i Belarus. 

Kidnappningen av den regimkritiske journalisten, Raman Pratasevitj den 23 maj, visar med förfärande tydlighet att president Lukasjenka inte skyr några medel för att slå ned på oppositionella röster. Enligt BelTA, Belarus officiella nyhetsbyrå, var det Aleksandr Lukasjenka personligen som beordrade att flygplanet skulle omdirigeras och landa i Minsk, efter ett grundlöst påstående om att en bomb fanns ombord. Pratasevitj hade deltagit i en ekonomisk konferens i Grekland tillsammans med den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja, bägge lever i exil i Litauen.

 

Raman Pratasevitj framträdde i en inspelad video den 24 maj, där förnekade han att han drabbats av hälsoproblem och ”erkände” att han uppmuntrat till massupplopp, något som kan leda till 15 års fängelse. Framtvingade bekännelser är en ofta använd metod i diktaturer och Belaus är inget undantag. Enligt uppgift hålls Pratasevitj i interneringscenter nummer 1 i Minsk. 

-        Den belarusiska aktionen är upprörande, kriminell, hänsynslös, farlig och förtjänar de starkaste fördömanden. Det är bortom alla normer att använda sådana medel för att komma åt en journalist. Det är uppenbart att Lukasjenka inte har några gränser när det gäller att tysta kritiker. De extraordinära åtgärder han vidtagit för att gripa den oppositionelle bloggaren och journalisten Raman Pratasevitj saknar motsvarighet. Vi kräver att han omedelbart och villkorslöst släpps fri och att alla anklagelser mot honom dras tillbaka. Den chockerande kidnappningen av Pratasevitj skickar inte bara ett isande budskap till de oberoende rösterna i Belarus utan skapar även ett extremt oroande prejudikat för dem som lever i exil. Det är ett brott mot såväl regler inom civil luftfart som internationell rätt. Det internationella samfundet måste stå eniga i sitt fördömande av denna statligt orkestrerade flygplanskapning. Myndigheterna i Belarus måste omedelbart upphöra med sitt eskalerande angrepp på yttrandefriheten och släppa alla dem som de felaktigt fängslat, säger Salil Tripathi, ordförande i PEN Internationals kommitté för fängslade författare. 

Mängder av författare, journalister och kulturarbetare har utsatts för godtyckliga arresteringar, dömts till fängelse, blivit avskedade från sina arbeten och censurerats i ett uppenbart försök att straffa dem som vågar tala om politiskt förtryck av grundläggande rättigheter. Dessa angrepp på kultursektorn måste få ett stopp. 

Läs hela uttalandet på engelska 

Uttalandet