Narges Mohammadi dömd till nytt fängelsestraff och 80 piskrapp

Den mycket kända författaren och människorättsförsvararen Narges Mohammadi, dömdes 2016 till 16 års fängelse och utreseförbud. I många år har hon fört kampen för kvinnors rättigheter, för yttrandefrihet och mot dödsstraff. Den 8 oktober 2020 släpptes hon från fängelset efter att ha avtjänat åtta och ett halvt år av sitt straff. Hon har nyligen gett ut en antologi ”Vit tortyr” där hon och tolv kvinnliga fångar berättar om den tortyr de utsatts för i iranska fängelser.

Nu har Narges Mohammadi ställts inför rätta igen och den 20 maj föll domen; 30 månaders fängelse, 80 piskrapp och böter. Enligt åtalet döms hon på flera punkter, bland annat för: 

”Propaganda mot den islamiska staten”, i ett uttalande mot dödsstraffet.

Genomförandet av en sittstrejk i protest mot säkerhetsstyrkornas grova och dödliga våld mot demonstranter i december 2019.

Förtal mot myndigheterna om förekomsten av tortyr och misshandel.

 

Som en reaktion på domen skrev Narges till sin svenske förläggare:

”I grund och botten ser jag att i den här domen har målsägaren förväxlats med den tilltalade. Jag deltog inte i rättegången för att jag inte hade någon försvarare och jag vägrar att acceptera den här domen.” 

 

Svenska PEN protesterar mot den iranska statens förföljelse av Narges Mohammadi. Hon straffas gång på gång för sin modiga och rättfärdiga kamp för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Vi kräver att domen upphävs.