PEN fördömer morden på de afghanska PEN-medlemmarna Abdullah Atefi och Dawa Khan Menapal

Bild hämtad från det afganska information- och kulturdepartementet.

PEN fördömer det brutala mordet på poeten, historikern och medlemmen av afghanska PEN, Abdullah Atefi och Dawa Khan Menapal, chefen för regeringens media- och informationscenter. Vi uppmanar det internationella samfundet, den afghanska regeringen och FN: s säkerhetsråd att hålla talibanerna ansvariga för deras förföljelse av poeter, författare och andra obeväpnade civila som uttrycker sig med fredliga medel.

Natten till den 4 juli 2021 togs Abdullah Atefi från sitt hem i Choradistriktet i provinsen Oruzgan och dödades, enligt ett TV-uttalande från provinsens guvernör. Medan talibanerna, enligt uppgift, har förnekat ansvaret för mordet hävdar Afghanistans vice president Amrullah Saleh att talibanerna tog ut Atefi från hans hem och sköt honom på gatan.

”PEN sörjer och förfäras över mordet på poeten Abdullah Atefi och vi uppmanar det globala samfundet och världens ledare att hjälpa Afghanistans folk att upprätthålla demokratin. Vi kan inte passivt se på och låta landet falla tillbaka i händerna på talibanerna och deras grymma och drakoniska styre ”, säger Jennifer Clement, ordförande för PEN International.

Abdullah Atefi, var sedan 2008 medlem i afghanska PEN. Han var poet och historiker och hade publicerat en bok som kartlade pashtolitteraturens och kulturens historia. Hans texter publicerades regelbundet i regionala publikationer. Trots att han tog sin magisterexamen i både ekonomi och teknik etablerade Atefi sig som en engagerad författare av Pashto-historia, och han hade enligt uppgift slutfört flera verk som förblivit opublicerade på grund av ekonomiska svårigheter. Atefi försörjde sig på att odla sin mark och undervisa i litteratur på en lokal gymnasieskola.

Mordet på Atefi sker i en tid av växande oro över talibanernas snabba återerövring av territorier i hela Afghanistan. I områden som är under talibanernas kontroll har yttrandefriheten kraftigt undergrävts, oberoende medier förbjudits, kvinnliga röster tystats och kritik mot den militanta gruppen slås ned hänsynslöst. Mitt i den dramatiska upptrappningen av våldet har över 50 medieorganisationer stängts i talibankontrollerade områden enbart under de senaste tre månaderna, enligt den afghanska regeringens informations- och kulturministerium.

Oruzgan-provinsen där Atefi mördades har upplevt några av de hårdaste striderna mellan Afghanistans regeringsstyrkor och talibanska styrkor de senaste veckorna. Efter talibanernas övertagande av provinsens södra Dehrawuddistrikt i juli plundrades och förstördes oberoende radiostationer, medan de återstående tvingas sända talibanpropaganda, förbjuds sända musik och inga kvinnliga röster tillåts.

Ett par dagar efter mordet på Abdullah Atefi fick PEN det tragiska beskedet att även PEN medlemmen Dawa Khan Menapal mördats. På fredagen den 6 augusti sköts han ihjäl på öppen gata i huvudstaden Kabul. Talibanerna ha tagit på sig mordet och säger att Minpal ”straffats för sina gärningar”.