Uttalande från Svenska PEN, Norsk PEN och Dansk PEN i samband med årsdagen: Attackerna mot yttrandefriheten i Belarus fortsätter

 

Tre nordiska PEN-center står tillsammans med våra kollegor i Belarus i kampen för frihet.

Svenska PEN, Norsk PEN och Dansk PEN protesterar mot det kritiska läget för demokrati och yttrandefrihet som just nu råder i Belarus. Vi uppmanar myndigheterna i Belarus att omedelbart upphöra med angreppen mot PEN Belarus, som nyligen hotades med nedstängning, och mot oberoende röster i landet.  

 

Ett år efter det manipulerade val som inledde protestvågen i Belarus är situationen värre än någonsin. Den brutala repressionen från den belarusiska regimen eskalerar med tentakler såväl inom som utanför landets gränser. Många av de som fängslats har torterats, i några fall så svårt att de avlidit. Den belarusiska människorättsorganisationen Vjasna noterar just nu att över 600 av de fängslade bedöms vara så kallade politiska fångar. 

 

Tillsammans kräver vi ett omedelbart stopp på det våld, förföljelser, arresteringar och nedstängningar som oupphörligen riktas mot det Belarusiska folket samt frigivning av alla författare, förläggare och journalister som frihetsberövats av regimen. 

 

Jesper Bengtsson, Svenska PEN

Kjersti Løken Stavrum, Norsk PEN

Per Øhrgaard, Dansk PEN